Kükürt, doğada sülfürler ve sülfatlar şeklinde yer alır. Sülfür ise kükürdün başka bir elementle yaptığı bileşiklerdir. Sülfür ile birleşen elementin türüne göre üç tür sülfür mevcuttur. Bu sülfürler; ametal sülfürler, metal sülfürler ve organik sülfürler.
Ametal sülfürler; karbon, bor, fosfat ve arsenik gibi ametaller ile oluşan sülfür bileşimlerdir. Karbon sülftür, karbon monoksit ametal sülfürlere örnek olarak gösterilebilir. Metal sülfürler ise sülfür asidinin tuzları olarak karşımıza çıkar. Potasyum sülfür ve sodyum sülfür, metal sülfür olarak gösterilebilir.
Su ve Atık Sularda Sülfür Analizi
Sularda ve atık sularda genellikle hidrojen sülfür, demir sülfür ve sodyum sülfür bulunur. Hidrojen sülfür, suya hafif asidik özellik verir ve korozifliği artırır. Çözünen hidrojen sülfür, balıklar ve diğer organizmalar için zararlıdır. Bu nedenle su ve atık sularda sülfür analizinin yapılması gerekir.
Sülfür, genellikle yer altı sularında yer alır. Sülfür bileşiği, atık sulara organik maddelerin parçalanmasıyla ya da endüstriyel atıklarla karışmaktadır. Sülfür bileşiklerin sularda olması çevrede kötü kokuların oluşmasına neden olur. Ayrıca, hidrojen sülfür toksik bir gazdır ve insan sağlığı için zararlıdır. Atık suların arıtılmadan doğaya bırakılması durumunda çeşitli problemler ortaya çıkmaktadır. Atık sularda yer alan sülfür doğaya zarar vermektedir.
Su ve atık sularda yer alan sülfür tayinine yönelik Ulusal Çevre Yöntemleri Endeksi (NEMI) tarafından SM 4500-S2-D yöntemi ortaya konulmuştur.
Sülfür Analizi Nasıl Yapılır?
Sülfür analizi için ilk aşamada numune alınması gerekir. Numuneler, içine minimum hava girecek biçimde alınmalıdır. Numunede bulunan sülfürü tespit edebilmek için suda askıda katı madde bulunmaması gerekir. Bu nedenle alüminyum hidroksit ile çöktürme yapılır. Bu sayede elde edilen sıvıdan numune alınarak sülfür analizi yapılır.
Sülfat analizi sırasında bazı standartlardan yararlanılır. Sülfür analizi için kullanılan standartlar şu şekildedir;
- TS ISO 13358 Su Kalitesi – Kolayca Açığa Çıkabilen Sülfür Tayini
- TS 9483 ISO 10530 Su Kalitesi – Çözünmüş Sülfür Analizi
- TS 9925 Suyun Analiz Metotları – Sülfür İyonu Tayini Potansiyometrik Metot
- TS EN 15078 Yüzme Havuzu Sularının Arıtımında Kullanılan Kimyasal Maddeler – Sülfirik asit
- TS EN 899 İçme ve Kullanma Sularının Arıtılmasında Kullanılan Kimyasal Maddeler – Sülfirik asit
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile su ve atıksu ölçümleri çerçevesinde sülfür ölçümü gerçekleştirmektedir. AEM Laboratuvarı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.