Fabrikalar, endüstrileşme ve kalabalık nüfuslu şehirler atmosferin kirlenmesine neden olan ve insan sağlığını etkileyen hava kirliliğinin oluşmasına neden olur. Hava kirliliği, ülkemizde ve dünyada ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Hava kirliliğinin insan sağlığı ve çevre üzerindeki zararlı etkilerini azaltmak için çeşitli ölçüm ve çalışmalar mevcuttur.
Partikül Madde PM2.5 Nedir?
Çeşitli nedenlerden dolayı atmosfere salınan başlıca kirleticiler kükürt dioksit, nitrojen dioksit, uçucu organik bileşikler ve partikül maddelerdir. Partikül maddeler, organik ve inorganik maddelerin karışımından meydana gelen ve havada asılı kalabilen katı ve sıvı maddelerdir.
PM olarak da tanımlanan partikül maddeler, aerodinamik çapı on mikrometre olan küçük tozlardır. PM2,5 ise aerodinamik çapı 2,5 mikrometreden daha küçük toz partikülleridir. Partikül maddeler hava kirliliğine neden olur. Çok küçük olduğu için göremediğimiz partikül maddelerin temel kaynağı ise ulaşım, sanayi ve elektrik üretimi olarak tanımlanabilir.
Partikül Madde PM2.5 Neden Tehlikelidir?
PM, çok küçük ince partiküllerden oluştuğu için hafiftir. Küçük ve hafif olması sebebiyle ağır partiküllerden daha uzun süre havada kalabilir. Gözle görülemeyecek kadar küçük boyutlarda olması sebebiyle burun ve boğazdan rahatlıkla geçip vücuda karışabilir. Ciğerlere nüfuz edebilir ve hatta dolaşım sistemine dahi karışabilir.
2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü, partikül maddeleri kanserojen madde olarak tanımlamıştır. Partikül maddeler havada asılı kalabilmesi sebebiyle uzak mesafelere kadar yayılabilir. Kan dolaşımı ile vücudumuza yayılabilen partiküller sağlık açısından oldukça tehlikelidir. PM2,5 solunum ve kardiyovasküler hastalıklar başta olmak birçok hastalığa neden olabilir.
Çeşitli faaliyetler sonucu tesislerin çevreye verdiği zararların takibi ve hava kalitesinin sağlanması için Hava Kalitesi (İmisyon) ölçümü yapılmaktadır. Ülkemizde, hava kalitesine ilişkin esaslar, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
AEM Laboratuvarı; hava kalitesinin ölçüm, analiz ve modellemesi konusunda çözümler sunmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Yönetmeliği ve Hava Kalitesi Değerlendirmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında partikül madde Pm2.5 ölçümü gerçekleştirmektedir. AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluştur.