Toprak analizi çevresel ve tarımsal olarak iki kategoride yaptırılabilen bir analiz türüdür. Çevre mevzuatında toprak kirliliği açısından değerlendirme yapılırken, tarımsal toprak analizinde ise verimlilik çalışmaları yapılır.
Çevresel toprak kirliliği tespiti ile fabrika sahaları satın alındıktan sonra ortaya çıkabilecek ciddi arıtma veya bertaraf maliyetinden kurtulabilir, kirlenmiş sahalar için fiyat indirimi yapılabilir. Ayrıca çevresel toprak kirliliğini araştırmak için de mevzuat çerçevesinde toprak analizi istenebilir.
Tarımsal toprak analizinde amaç toprakta yer alan bitkinin yararına gübre türü ve miktarının belirlenmesidir. Topraktan iyi ürün elde edebilmek ve kaliteli ve yüksek verim sağlayabilmek amacıyla doğru bir gübreleme yapılması gerekir. Doğru gübreleme yapabilmek için de toprak analizi yapılması gerekmektedir. Toprak analizi ile toprağın türü ve miktarı tespit edilerek yanlış ve fazla gübre kullanımının önüne geçilmesi söz konusudur. Bu sayede hatalı gübre kullanımının neticesi olarak meydana gelen çevre kirliliği ve kuraklığın önüne geçilmiş olur.
Toprak analizi, çevre mevzuatında Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik, Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Toprak Analizi Nasıl Yapılır?
Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik kapsamında kirlenmiş saha değerlendirme ve temizleme çalışmaları için yeterlilik belgesi gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetki alan danışmanlık şirketleri, kirliliğin tespiti amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Bakanlıktan yetki verilen çevre laboratuvarları ile alınan toprak numunelerini analiz yaptırarak, toprak kirliliğinin nihai hali tespit edilir ve raporu oluşturulur.
Toprak analizinde saha çalışmaları esnasında anlık ölçümler, sondaj işlemleri, numune çıkarma ve homojenize etme işlemleri sağlanır. Alınan numuneler laboratuvar ortamında Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmeliğin Ek-2 bölümünde tespit edilen kirlilik gösterge parametreleri doğrultusunda analiz söz konusudur.
Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik kapsamında ise arıtma çamurunun kullanılması planlanan topraktan numune alınır ve toprak analizi sağlanır. Toprak analizi belgesi için Yönetmeliğin Ek-2A bölümünde bulunan kurşun, kadmiyum, krom, bakır, nikel, civa, çinko azot, fosfor, pH, organik madde, elektriksel iletkenlik ve toprak bünyesi parametrelerinin analiz sonucu tespit edilmelidir.
Toprak analizi kısmında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarların raporları geçerlilik sağlamaktadır. Çevre laboratuvarı, Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Yeterlik Belgesi Tebliği kapsamında yetki alan şirketler ile beraber çalışmaları yürütmektedir.
ÇED, Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik kapsamında yapılacak toprak analizi MELBES kapsamı haricinde tutulur. Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yapılacak toprak analizi talepleri için direkt çevre laboratuvarı ile irtibata geçilebilir.
AEM Laboratuvarı, teknik donanımı ve kaliteli uzman ekibiyle toprak analizi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir firma olarak hizmet vermektedir.