+90 (216) 459 6110
bilgi@aem.com.tr
|
Dil / Language

Türkçe

English

Logo
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hakkında
    • İnsan Kaynakları
      • İş İlanı
      • Staj
    • Müşteri İlişkileri
  • Faaliyet Alanları
    • Çevre Laboratuvarı
      • Arıtma Çamuru Analizi
      • Atık Analizi
      • Atık Su Analizi
      • Atık Yağ Analizi
      • Baca Gazı Ölçümü
      • Balast Suyu Analizi
      • Balık Çiftlikleri Analizi
      • Biyota Analizi
      • Debi Ölçümü
      • Deniz Suyu Analizi
      • Gürültü Ölçümü
      • Hava Kalitesi Modellemesi
      • Hava Kalitesi Ölçümü
      • Mikrobiyoloji Analizi
      • Numune Alma İşlemleri
      • Sediment Analizi
      • Su Analizi
      • Titreşim Ölçümü
      • Toprak Analizi
      İSG Laboratuvarı
      • Asbest Analizi
      • İçme Kullanma Suyu Analizi
      • İş Hijyeni Ölçümleri
      • Periyodik Kontrol
      Sağlık Laboratuvarı
      • Havuz Suyu Analizi
      • Legionella Analizi
  • Belgeler
  • Paylaşım Bulutu
  • İletişim
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Belgeler
    • Hakkında
    • Müşteri İlişkileri
    • İnsan Kaynakları
      • Staj
      • İş İlanı
  • Faaliyet Alanları
    • Çevre Laboratuvarı
      • Arıtma Çamuru Analizi
      • Atık Analizi
      • Atık Su Analizi
      • Atık Yağ Analizi
      • Baca Gazı Ölçümü
      • Balast Suyu Analizi
      • Balık Çiftlikleri Analizi
      • Biyota Analizi
      • Debi Ölçümü
      • Deniz Suyu Analizi
      • Gürültü Ölçümü
      • Hava Kalitesi Modellemesi
      • Hava Kalitesi Ölçümü
      • Mikrobiyoloji Analizi
      • Numune Alma İşlemleri
      • Sediment Analizi
      • Su Analizi
      • Titreşim Ölçümü
      • Toprak Analizi
    • İSG Laboratuvarı
      • Asbest Analizi
      • İçme Kullanma Suyu Analizi
      • İş Hijyeni Ölçümleri
      • Periyodik Kontrol
    • Sağlık Laboratuvarı
      • Havuz Suyu Analizi
      • Legionella Analizi
  • Paylaşım Bulutu
  • İletişim

Su Analizi Nedir? Su Analizi Nasıl Yapılır?

Paylaşım : 4 yıl önce
Su Analizi Nedir - Su Analizi Nasıl Yapılır

Su tatsız ve kokusuz, olmazsa olmaz, hayatın temel bileşenlerinde bir tanesidir, çevrim yolu ile doğadaki döngüsünü sürdürür. Bu döngü esnasında farklı su çeşitleri oluşur. Yağmur, kar, kaynak suyu, deniz suyu, yeraltı suyu, yüzeysel su, atık su, içme ve kullanma suyu, havuz suyu, tatlı su, tuzlu su gibi kelimeler özünde suyu barındırır.

Su analizi denildiği zaman, çevre mevzuatında ağırlıklı olarak yüzeysel su analizi kastedilir. Bu kapsamda nehir, akarsu, göl, baraj sularının analiz edilmesine verilen isim genel olarak su analizidir. Çevre mevzuatında, Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında su analizi yapılmaktadır. Çevre Mevzuatı kapsamında bu yönetmelik akla gelse de İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik parametreleri fikir vermesi açısından sebil, damacana, kaynak suyu, kuyu suyu ve çeşme suyu analizleri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Su analizi mevzuat doğrultusunda farklı farklı yönetmeliklerde farklı çeşitlerde de istenebilir. Haricinde kişilerin, şirketlerin kendi şüpheleri ile kontrol amaçlı olarak da yaptırılabilir.

Toplumda ise su analizi algısı genel ve tek olarak düşünülür. Su analizi denildiği zaman ise akla ilk gelen içme, kuyu, kullanma suyu analizleridir.

Su analizi ayrımını şu şekilde yapılabilir:

Tuzluluk

Suyu kategori ederken temel etkenlerin başında tuzluluk gelir. Tuzlu su ile tatlı su analiz metotları bile farklılık gösterebilir. Su analizi için önemli kriterdir. Özellikle iyon bileşiklerini analiz ederken tuz daha da önem kazanmaktadır.

Kirlilik

İçme kullanma suyu, kaynak suyu, nehir suları genel olarak temiz sulardır ve bakılacak parametreler için daha hassas çalışılması ve hassas cihazlar gerekmektedir. Yani daha küçük değerler okumak gerekir. Atık su numunelerinde ise kirleticiler daha rahat bulunabilmektedir. Bakılması gereken değerler temiz sulara göre daha yüksektir ve daha rahat analiz edilebilir. Burada da en büyük handikap derişik numunelerdir. Bu numuneler için de su analizi esnasında seyreltme yapılmalıdır. Örneğin çöp sızıntı suları derişik ve kirlilik yükü yüksek sulardır.

Su Analizi Nasıl Yapılır?

Su analizi denince bir tane sonuç ve suyun içilip içilemeyeceği anlaşılabilir. Su analizi aslında genel bir isimdir ve altında çok fazla, ayrı ayrı analizler yer almaktadır. Su analizleri fiziksel, kimyasal (organik ve inorganik) ve mikrobiyolojik (bakteriyolojik) olarak gruplandırılabilir. Her birinde farklı farklı analiz metotları mevcuttur.

Su analizine başlamadan önce sonuç güvenirliği için önemli bir aşama daha vardır. O da su numunesinin standartlara uygun şekilde alınması ve doğru koruma yöntemleri ile laboratuvara ulaştırılmasıdır. Önceliklerden bir tanesi de suyun içeriği hakkında kabaca bilgi sahibi olmaktır. Suyun alındığı yer bu konuda en önemli göstergedir. Su; denizden, gölden, musluktan, atık su arıtma tesisi çıkışından, kuyudan alınabilir. Alınan yer ile hakkında yorum sahibi olunabilir.

Fiziksel Su Analizi Parametreleri

Fiziksel su analizi parametrelerinin bazıları şunlardır: sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, oksijen doygunluğu, ışık geçirgenliği, renk…

Kimyasal Su Analizi Parametreleri

Kimyasal su analizi parametreleri çok fazladır. Amaç doğrultusunda bakılacak parametreler seçilir ve su analizi gerçekleştirilir. Parametreler genel olarak organik ve inorganik şeklinde ayrılır. Bazı kimyasal su analiz parametreleri şunlardır: ağır metaller, iyonlar, radyoaktivite, KOİ, BOİ, fenoller…

Mikrobiyolojik Su Analizi Parametreleri

Mikrobiyolojik parametrelerin bazıları da şu şekildedir: Escherichia coli, stafilokoklar, fekal koliform, toplam koliform, legionella gibi aerob bakteriler ve Clostiridia gibi anaerob bakteriler …

Su analizi için belirlenen parametrelerin analiz yöntemleri de farklılık gösterebilir. Bazıları sadece cihaz ile sonuç verebilirken, bazıları için seri işlemler ve sonrasında sonuç elde edilir. Örneğin pH ölçümü için cihaz probu suya daldırılır ve birkaç dakika içerisinde sonuç okunabilir. Fakat KOİ analizi için numune alınır, içerisine çeşitli kimyasallar eklenir, ısıtıcıya yerleştirilir, 2-3 saat sonra numuneye titrasyon işlemi yapılır, çıkan sonuç hesaplama tablosu ile elde edilir.

AEM Laboratuvarı su kökenli analiz hizmetleri şunlardır: su analizi, atık su analizi, deniz suyu analizi, içme kullanma suyu analizi, havuz suyu analizi.

https://www.aem.com.tr/

Önceki yazı
Legionella Analizi Nedir? Legionella Analizi Nasıl Yapılır?
Sonraki yazı
İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Neden Yapılır?
Çevre Laboratuvarı
  • Arıtma Çamuru Analizi
  • Atık Analizi
  • Atık Su Analizi
  • Atık Yağ Analizi
  • Baca Gazı Ölçümü
  • Balast Suyu Analizi
  • Balık Çiftlikleri Analizi
  • Biyota Analizi
  • Debi Ölçümü
  • Deniz Suyu Analizi
  • Gürültü Ölçümü
  • Hava Kalitesi Modellemesi
  • Hava Kalitesi Ölçümü
  • Mikrobiyoloji Analizi
  • Numune Alma İşlemleri
  • Sediment Analizi
  • Su Analizi
  • Titreşim Ölçümü
  • Toprak Analizi
İSG Laboratuvarı
  • Asbest Analizi
  • İçme Kullanma Suyu Analizi
  • İş Hijyeni Ölçümleri
  • Periyodik Kontrol
Sağlık Laboratuvarı
  • Havuz Suyu Analizi
  • Legionella Analizi

Blog İletişim Formu

Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
Fill out this field
16 - 13 = ?
Enter the equation result to proceed

bilgi@aem.com.tr

0 (543) 814 62 30

AEM Laboratuvarı

Çevre, iş sağlığı ve güvenliği, sağlık başlıklarında laboratuvar hizmeti veren AEM Laboratuvarı resmi internet sitesidir.

Çalışma Saatleri

Pazartesi <> Cuma
08:00 <> 12:00 | 13:00 <> 18:00

Sosyal Medya

LinkedIn
X
YouTube
Instagram
Facebook

Paylaşım Bulutu

Mineral Yağ Buharı Nedir? Mineral Yağ Buharı Ölçümü Nasıl Yapılır?

28 Nis, 11:50

Krom +6 Nedir? Krom +6 Analizi Nasıl Yapılır?

11 Nis, 09:32

KGS3 (Üçüncü Seviye Kalite Güvence Sistemi) Ölçümü Nasıl Yapılır?

14 Şub, 14:07

Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS) Nedir?

5 Şub, 14:33

Müzik Yayın İzin Belgesi Nasıl Alınır? Müzik Yayın İzin Belgesi Ücretleri (2025)

6 Oca, 08:31

İletişim

bilgi@aem.com.tr
+90 (216) 459 6110
+90 (216) 441 4050
Bağlarbaşı Mah. Feyzullah Cad. No: 119 Maltepe / İSTANBUL

AEM Laboratuvarı © 2006-2024

  • Hakkında
  • Gizlilik Politikası ve Çerezler
  • KVKK Aydınlatma Metni
  • Kariyer
  • İletişim
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.Kabul EtDetaylı Bilgi