Legionella bakterileri çevrede kendiliğinden oluşan ve insanlarda ciddi enfeksiyonlara sebebiyet veren bir mikroorganizmadır. Yapay su sistemleri, Legionella bakterilerinin üreme sayısını artırabilir. Nemli ortamlarda üreyebilen bakteriler, havanın nemi aracılığıyla taşınır ve solunum yolu aracılığıyla insan vücuduna yerleşebilir.
Legionella Bakterisi Nedir?
Legionella bakterisi iki belirgin hastalığa neden olmaktadır. Bunlar; lejyoner ve pontiac ateşli hastalıklarıdır. Lejyoner hastalığında yüksek ateş, baş ağrısı ve miyalji ilk belirtiler arasındadır. Hastalık bazı durumlarda belirti göstermeden atlatılırken, bazı durumlarda ise tedavi yapılmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilir.
Legionella bakterisi doğal olarak çevresel su ve su kaynaklarında düşük konsantrasyonda yer almasına karşın insan yapımı sistemlerde (su dağıtım sistemleri, soğutma kuleleri ve depolar) daha yoğun olarak yer almaktadır. Bu nedenle bu alanlarda önlem alınması oldukça önemlidir. Merkezi ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri ya da suyun kullanıldığı alanlara önlem alınması gerekir. Bunun yanı sıra klima, jakuzi, su tankları üremenin bulunabileceği alanlardır. Ayrıca, legionella bakterileri hamamlar, spa ve yüzme havuzları, termal kaplıcalar, bahçe sulama sistemleri, dekoratif havuz ve fıskiyeler, duşlar, duş başlıkları ve musluklarda da görülebilmektedir.
Legionella bakterisine daha fazla dikkat edilmesi gereken sektörler ise kalabalık insan gruplarının yer aldığı ve konaklama hizmetinin verildiği sağlık ve turizmdir. Legionella bakterisi özellikle klimalı ortamlarda çoğalarak havalandırma aracılığıyla yayılmaktadır. Toplu enfeksiyonlara neden olan legionella bakterisi ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle otel, fabrika, klimalı ofis ortamı, huzurevi, bakımevi, alışveriş merkezi legionella bakterisi açısından yüksek risk grubunda yer alan alanlardır.
Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik rutin koruyucu önlemleri ve su sistemlerinin temizlenmesini anlatmaktadır.
Legionella Analizi Nasıl Yapılır?
Legionella analizi ise Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Biyolojik Etkenlere Maruziyet Riskinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılan bir analiz türüdür. Legionella analizinde sahadan alınan örnekler soğuk zincir aracılığıyla laboratuvara iletilmektedir. Membran filtre veya santrifüj yöntemi ile deriştirilen örnekler besi yerine iletilir. İnkübasyon ve doğrulama sonucunda 10-12 gün aralığında sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Legionella analizi konusunda Sağlık Bakanlığına bağlı birimler denetleme işlemini gerçekleştirmektedir. AEM Laboratuvarı uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile legionella analizi hizmeti vermektedir.