+90 (216) 459 6110
bilgi@aem.com.tr
|
Dil / Language

Türkçe

English

Logo
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Hakkında
    • İnsan Kaynakları
      • İş İlanı
      • Staj
    • Müşteri İlişkileri
  • Faaliyet Alanları
    • Çevre Laboratuvarı
      • Arıtma Çamuru Analizi
      • Atık Analizi
      • Atık Su Analizi
      • Atık Yağ Analizi
      • Baca Gazı Ölçümü
      • Balast Suyu Analizi
      • Balık Çiftlikleri Analizi
      • Biyota Analizi
      • Debi Ölçümü
      • Deniz Suyu Analizi
      • Gürültü Ölçümü
      • Hava Kalitesi Modellemesi
      • Hava Kalitesi Ölçümü
      • Mikrobiyoloji Analizi
      • Numune Alma İşlemleri
      • Sediment Analizi
      • Su Analizi
      • Titreşim Ölçümü
      • Toprak Analizi
      İSG Laboratuvarı
      • Asbest Analizi
      • İçme Kullanma Suyu Analizi
      • İş Hijyeni Ölçümleri
      • Periyodik Kontrol
      Sağlık Laboratuvarı
      • Havuz Suyu Analizi
      • Legionella Analizi
  • Belgeler
  • Paylaşım Bulutu
  • İletişim
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    • Belgeler
    • Hakkında
    • Müşteri İlişkileri
    • İnsan Kaynakları
      • Staj
      • İş İlanı
  • Faaliyet Alanları
    • Çevre Laboratuvarı
      • Arıtma Çamuru Analizi
      • Atık Analizi
      • Atık Su Analizi
      • Atık Yağ Analizi
      • Baca Gazı Ölçümü
      • Balast Suyu Analizi
      • Balık Çiftlikleri Analizi
      • Biyota Analizi
      • Debi Ölçümü
      • Deniz Suyu Analizi
      • Gürültü Ölçümü
      • Hava Kalitesi Modellemesi
      • Hava Kalitesi Ölçümü
      • Mikrobiyoloji Analizi
      • Numune Alma İşlemleri
      • Sediment Analizi
      • Su Analizi
      • Titreşim Ölçümü
      • Toprak Analizi
    • İSG Laboratuvarı
      • Asbest Analizi
      • İçme Kullanma Suyu Analizi
      • İş Hijyeni Ölçümleri
      • Periyodik Kontrol
    • Sağlık Laboratuvarı
      • Havuz Suyu Analizi
      • Legionella Analizi
  • Paylaşım Bulutu
  • İletişim

E.coli Analizi Nasıl Yapılır? Koliform Bakteri ve E.coli Sayımı

Paylaşım : 3 yıl önce
E.coli Analizi Nasıl Yapılır - Koliform Bakteri ve E.coli Sayımı

Mikrobiyoloji analizi, yiyecek, içecek, çevresel ya da klinik alanlarda mikroorganizmaların belirlenmesi, tanımlanması ya da sayımı için biyolojik, biyokimyasal, moleküler ya da kimyasal tekniklerin kullanılarak yapılmaktadır.

Mikrobiyoloji analizi yardımıyla Escherichia coli (E.coli), toplam koliform, Fekal streptococcus ve entercoccus, Legionella spp, Pseudomonas aureginosa, Salmonella spp, heterotrofik bakteri, Clostridium perfringens gibi birçok mikroorganizma türü belirlenir. Bu mikroorganizmalar içerisinde en çok analiz edilenler ise koliform, E. coli, fekal koliform ve toplam canlı sayısıdır.

Esherichia coli (E.coli) Nedir?

Esherichia coli (E.coli) olarak bilinen Esherichia coli, Enterobacteriaceae familyasında yer alır. Gram (-), anaerob, fakültatif ve çubukçuk formunda yer alır. E. coli kısa tipik hareketli olurken bazıları ise hareketsizdir. E.coli’nin Salmonella’dan ayırımındaki temel özelliklerin başında laktozu ve sakkarozu fermente ederek asit ve gaz oluşturması gelmektedir.

Koliform bakterileri oluşturan cinsler Citrobacter, Enterobacter, Escherichia, Hafnia, Klebsiella, Serratia, Yersinia şeklindedir.

Escherichia coli (E. coli) bakterisinin diğer koliformlardan ayırt edici özelliği 44 °C’de laktoz fermantasyonu yapabilmesi, bazı özel kültür ortamlarında büyüyebilmesi ve bu ortamlarda oluşturduğu renktir. Genel koliform grubundan farklı olarak E. coli büyük olasılıkla dışkı kaynaklıdır ve onun varlığı dışkı kirlenmesinin açık bir belirtisidir.

E.coli Analizi Nedir?

E.coli arama ve sayım çalışmaları için kullanılan tüm standart yöntemler koliform grup aramasına yönelik çalışmalardır. Çalışmanın aşamaları sırasıyla şu şekildedir;

  • Koliform grup bakterilerinin muhtemel sayılarını tespit etmek
  • Koliformların kesin sayısını onaylamak ve farklı bir besiyerinde koliform sayısını belirlemek
  • coli sayısını belirlemektir.

E.coli sayısını belirlemek için kullanılan yöntemler şu şekildedir;

  • En muhtemel sayı yöntemi (EMS)
  • Katı besiyeri kullanılan yöntemler
  • Hızlı sayım yöntemi
  • Membran filtrasyon yöntemi
E.coli Analizi Nedir?
En Muhtemel Sayı Yöntemi

En muhtemel sayı yöntemi EMS, tüp besiyerlerine inokule yapılan su numunesinin inkübasyonu sonucunda meydana gelen renk değişikliği ve bulanıklık farkının istatistiksel ilişkisi tespit edilir. Su numunesinden üç ardışık dilüsyon oluşturulduktan sonra her dilüsyon 3 veya 5 adet tüpe inokule edilir. İnokule edildikten sonra inkübasyona bırakılır. Bu işlemin ardından bulanıklık yönünden araştırılır. Eğer numunede bulunuyorsa tüplerde renk ve bulanıklık açısından farklılaşma söz konusudur. Yöntem, çoklu tüplerde görülen renk değişikliği ya da yoğunluk farkı sonucunda bakteri varlığına ilişkin bir sayı da sağlamaktadır.

Katı Besiyeri Yöntemi

Mikrobiyolojik analizlerde kullanılan yöntemlerden biri de katı besiyeri yöntemidir. Bu yöntem toplam koliform ve E.coli de dahil olmak üzere tüm mikroorganizmalar için tercih edilir. Bu yöntemde her mikroorganizma için üretilmiş besiyerleri kullanılır. Bu analizle meydana gelen kolonilerin sayımı yapılır. Ekim neticesindeki organizma sayısı hesaplanarak sonuca varılır.

Membran Filtrasyonu Metodu

Bu analiz yönteminde su örneğinin bilinen miktarı membran filtreden geçirilerek muhtemel koliformların membran filtre tekniğiyle 21±3 saat içinde 44±0,5 °C’de seçici besiyerinde inkübasyona tutulur. Oluşan muhtemel koliform kolonileri doğrulanarak koliform ve E.coli miktarı tayin edilir.

AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışıyla koliform ve E.coli analizi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.

https://www.aem.com.tr/

Önceki yazı
Gaz Kromatografisi (GC) Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Sonraki yazı
Zemin Titreşim Ölçümü Nedir?
Çevre Laboratuvarı
  • Arıtma Çamuru Analizi
  • Atık Analizi
  • Atık Su Analizi
  • Atık Yağ Analizi
  • Baca Gazı Ölçümü
  • Balast Suyu Analizi
  • Balık Çiftlikleri Analizi
  • Biyota Analizi
  • Debi Ölçümü
  • Deniz Suyu Analizi
  • Gürültü Ölçümü
  • Hava Kalitesi Modellemesi
  • Hava Kalitesi Ölçümü
  • Mikrobiyoloji Analizi
  • Numune Alma İşlemleri
  • Sediment Analizi
  • Su Analizi
  • Titreşim Ölçümü
  • Toprak Analizi
İSG Laboratuvarı
  • Asbest Analizi
  • İçme Kullanma Suyu Analizi
  • İş Hijyeni Ölçümleri
  • Periyodik Kontrol
Sağlık Laboratuvarı
  • Havuz Suyu Analizi
  • Legionella Analizi

Blog İletişim Formu

Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
Fill out this field
21 + 1 = ?
Enter the equation result to proceed

bilgi@aem.com.tr

0 (543) 814 62 30

AEM Laboratuvarı

Çevre, iş sağlığı ve güvenliği, sağlık başlıklarında laboratuvar hizmeti veren AEM Laboratuvarı resmi internet sitesidir.

Çalışma Saatleri

Pazartesi <> Cuma
08:00 <> 12:00 | 13:00 <> 18:00

Sosyal Medya

LinkedIn
X
YouTube
Instagram
Facebook

Paylaşım Bulutu

Mineral Yağ Buharı Nedir? Mineral Yağ Buharı Ölçümü Nasıl Yapılır?

28 Nis, 11:50

Krom +6 Nedir? Krom +6 Analizi Nasıl Yapılır?

11 Nis, 09:32

KGS3 (Üçüncü Seviye Kalite Güvence Sistemi) Ölçümü Nasıl Yapılır?

14 Şub, 14:07

Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS) Nedir?

5 Şub, 14:33

Müzik Yayın İzin Belgesi Nasıl Alınır? Müzik Yayın İzin Belgesi Ücretleri (2025)

6 Oca, 08:31

İletişim

bilgi@aem.com.tr
+90 (216) 459 6110
+90 (216) 441 4050
Bağlarbaşı Mah. Feyzullah Cad. No: 119 Maltepe / İSTANBUL

AEM Laboratuvarı © 2006-2024

  • Hakkında
  • Gizlilik Politikası ve Çerezler
  • KVKK Aydınlatma Metni
  • Kariyer
  • İletişim
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.Kabul EtDetaylı Bilgi