Yılda yaklaşık olarak 10 milyar ton balast suyu dünya çapında taşınır. Balast suyu, gemilerin stabilitesinin sağlanmasını sağlar. Balast suyu, gemilerin balast tanklarında ve ambarlarında tutulur ve sefer boyunca güvenli bir şekilde gemi dengesini sağlamak amacıyla kullanılır.
Gemi balast suyu, gemilerin taşıma kapasitesinin yaklaşık %30-35’ini oluşturan tatlı ve tuzlu sulardır. Balast suları, geminin durumuna göre doldurulur ve denize boşaltılır. Balast sularının denize aktarılması ekolojik dengeyi bozmaktadır. Dünya üstünde her yıl milyarlarca metreküp balast suyunun gemilerle yer değiştirdiği ve su içerisinde bulunan canlıların yaşam alanlarının değiştiği tahmin edilmektedir.
Gemi balast suyu, uygunsuz biçimde boşaltılırsa potansiyel istilacı ve zarar verici tür kaynağı oluşturur. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) boşaltılan su limitlerinin Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesine (BWM Sözleşmesi) uygun olmasını sağlamak için Balast Suyu Yönetim Sistemlerinin (BWTS) kurulmasını zorunlu kılar.
D2 Devreye Alma Testleri
Gemilerde kurulan balast suyu yönetim sistemlerinin doğru çalışıp çalışmadığını test etmek amacıyla Devreye Alma Testleri yapılır. Devreye alma testlerinin amacı, BWMS’nin mekanik, fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçlerinin düzgün çalıştığını göstererek kurulumu doğrulamaktır. Devreye alma testi, Uluslararası Balast Suyu Yönetimi Sertifikasını (IBWMC) almak için gereklidir.
IMO, tüm ticari gemilerin en geç Eylül 2024’e dek D2 Tahliye Standardına uyması gerektiğini bildirmiştir. Gemi sahipleri, IMO tahliye standartlarına uygunluğu onaylamak için yeni kurulan BWTS’lerin devreye alma testlerini ayarlamalıdır.
Devreye Alma Testleri Nasıl Yapılır?
Devreye alma testleri, balast suyunun standartlara uygun olup olmadığının tespit edilmesi için yapılır. Bu kapsamda numune alınır ve analiz yapılır. Analizler, IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) ve USCG (Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik Teşkilatı) standartlarına uygun şekilde yapılır. Deşarj edilen balast sularının D-2 Balast Suyu Performans Standardı’nı sağlaması gerekir.
AEM Laboratuvarı; teknik imkanları, uzman kadrosu ve kaliteli hizmet anlayışı ile devreye alma testlerini gerçekleştirmektedir. Devreye alma testleri kapsamında TÜRKAK’tan yetkili bir kuruluş olan AEM Laboratuvarı, Türkiye ve dünya genelinde hizmet vermektedir. D2 Devreye Alma Testi başvurusu yapmak için https://www.aem.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.