Asbest envanter raporu; bina, gemi, fabrika gibi alanlardan muhtemel asbest numunelerinin toplanması ve analizi sonrasında hazırlanan durum tespit raporudur. Bu rapor ile nerede asbest olduğu belirlenir. Asbest konusunda uzman kişi ve kurum tarafından hazırlanması gerekir. Asbest varlığına göre söküm işlemi yapılması gerekebilir.
Asbest Envanter Raporu Hangi Durumlarda İstenir?
Asbest envanter raporu genellikle yıkılacak olan binalarda, tehlikeli maddelerden asbestin olup olmadığına, varsa nerede olduğunu öğrenmek adına istenir. Aynı zamanda tadilat yapılması planlanan binalarda da asbest envanter raporu istenebilir. Asbest raporu; konut ise belediye, iş yerleri ise iş sağlığı güvenliği uzmanları tarafından istenebilir.
Asbest envanter raporu sanayi kuruluşlarının tamirat, tadilat, iş sağlığı ve güvenliği, sigorta ve kredi işlemlerinde de yetkili kurumlar tarafından görülmek istenen bir rapordur. Devir işlemleri sırasında da istenebilir. Asbestli alanlardan söküm işlemleri maliyetli olabilmektedir.
Gemilerde kullanılan asbest, gemilerin geri dönüşümü öncesinde sökülmelidir. IHM raporu olmayan gemilerden asbest envanter raporu istenebilir. IHM raporlarında asbest envanteri mevcuttur.
13 Ekim 2021 tarihinde yayımlanan, 01 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girecek olan Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik, Madde 16 kapsamında detaylı olarak asbest analiz, envanter ve söküm işlemlerine de yer verilmektedir.
Asbest Söküm Uzmanı Kimdir?
Asbest söküm uzmanı olabilmek için ilk aşama, en az C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmaktır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak, İSGÜM tarafından açılan asbest söküm uzmanı eğitimine katılmak gerekir. Sertifika almaya hak kazanan kişiler asbest söküm uzmanı olur.
Asbest söküm uzmanı tanımı, Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik kapsamında yer almaktadır.
Asbest Envanterinin İşlem Adımları Nelerdir?
Asbest envanteri için asbest söküm uzmanı veya bu uzmanın çalıştığı bir işletme ile anlaşmak gerekir. Anlaşma neticesinde; konut, fabrika veya geminin uygunluğuna göre, asbest söküm uzmanı veya yetkili laboratuvar çalışanı numune almak için alana gider. Alanda yapılan incelemeler neticesinde, asbest çıkması muhtemel olan noktalardan numune alma işlemi yapılır. Alınan numuneler atmosfere yayılmayacak şekilde muhafaza edilerek laboratuvara ulaştırılır. Laboratuvarda katı asbest tayini ile asbestin var veya yok olarak durumu incelenir. Çıkan sonuçlar asbest söküm uzmanı tarafından rapor haline getirilir ve asbest envanter raporu oluşturulur.
AEM Laboratuvarı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkili, TÜRKAK’tan akredite olarak katı numunelerde asbest analizi yapmaktadır. Asbest envanter raporu konusunda Keleş Çevre Danışmanlık firması ile beraber hareket etmektedir. Deneyimli kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile Türkiye genelinde asbest analizi ve asbest envanter raporu hizmeti vermektedir.