Yüzme suyunun temiz olması insan sağlığı açısından önemlidir. İnsan sağlığının korunması için çeşitli mevzuatlar düzenlenmiştir. Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik de yüzme suyunun kalitesini tespit etmek amacıyla oluşturulmuştur.
Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik
Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik’in temel amacı; insan sağlığının korunması, yüzme ve çevre suyu kalitesinin stabil kalmasıdır. Yüzme suyu kalitesinin tespiti, izlenmesi, sınıflandırılması, yönetimi ve yüzme suyu kalitesi ile ilgili halka bilgi verilmesi, Yönetmelik kapsamındadır.
Bu Yönetmelik, insanların yüzdüğü, yüzmeye elverişli, gerekli izinlerin sağlandığı ve yüzmenin yasak olmadığı yer üstü ve kıyı sularının kontrolü ve denetlenmesini kapsar. Ancak, yüzme havuzları, kaplıca suları, tedavi amaçlı kullanılan sular ve arıtılmış sular ile yer altı ve yer üstü sularından ayrı şekilde yapay olarak oluşturulan suları içermez.
Yüzme Suyunun Kalitesinin İzlenmesi ve Tespiti
Sağlık Bakanlığı tarafından yüzme sezonunun belirlenmesinin ardından İl Yüzme Suyu Komisyonu tarafından tüm yüzme alanları tanımlanır. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından her yüzme sezonunun öncesinde izleme takvimi oluşturulur. Yüzme suyu izlemesi bu takvim doğrultusunda yapılır.
Yüzme suyu analizleri Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında Ek-1’de belirtilen referans metotlara göre yapılır
İlk izleme, izleme takviminde yer alan başlangıç tarihinden en geç 4 dört gün sonra yapılır. İzleme noktası ise İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yüzme suyu içerisinde en fazla kirlilik oluşabilecek alanlar olarak tespit edilir. Yüzme suyunun izlenmesi ise Ek-1’in A sütununda yer alan değerler kapsamında Ek-4’e uygun şekilde gerçekleştirilir.
Kısa dönem kirlilik yaşanıyorsa numune sonuçları değerlendirme dışında tutulabilir. Anormal durumda izleme takvimi askıya alınabilir. Anormal durumun sona ermesinden sonra ise mümkün olan en kısa zamanda izleme takvimi yeniden oluşturulur. Eksik olan numuneler yerine yeni numuneler alınarak analiz edilir.
Yüzme Suyu Komisyonu, su profilini göz önünde tutarak su kalitesinin yetersiz olduğu durumlarda yüzme alanını sezon sonunda kalıcı şekilde kapatabilir. Kirliliğin nedenleri ve kirliliğin önlenmesine ilişkin halka gerekli bilgilendirme yapılır.
Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik çerçevesinde yüzme suyu analizinde Sağlık Bakanlığının raporları geçerli sayılmaktadır. Bu kapsamda numune alma işlemleri Yönetmelik’te yer alan şartlarda yapılır. Analizler, Sağlık Bakanlığı laboratuvarları tarafından yapılır.
Kontrol amaçlı, kapsam dışı TÜRKAK kapsamında yapılacak yüzme suyu analizi için AEM Laboratuvarı ile iletişime geçilebilir.
Yüzme suyu analizi hakkında detaylı bilgi almak ve analiz yaptırmak için https://www.aem.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.