Yüzme havuzları, birçok kişinin kullandığı bir alandır. Bu nedenle hastalık bulaşma riski çok yüksektir. Hijyenik olmayan havuz ve deniz suyu ile bulaşabilecek hastalıklar arasında idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, mide rahatsızlıkları, hepatit gibi hastalıklar yer alır. Bu tür hastalıkların bulaşmaması için yüzme havuzu dezenfeksiyonunun yapılması gerekir.
Havuz Suyu Analizi Nedir?
Ticari yüzme havuzlarında zorunlu yüzme havuzu analizi yapılmaktadır. Bu analiz kapsamında periyodik olarak havuz temizliği gerçekleştirilmektedir. Yüzme havuzu analizi, Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır. Bu Yönetmeliğin temel hedefi, yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme sularının hijyenik koşullara uygun olup olmadığı, havuz suyunun kalite standartlarının tespit edilmesi, denetlenmesi ve gözlemlenmesi ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılan analizler ile açık ve kapalı havuzlarda, aqua parklarda, termal havuzlarda ve benzeri yapılarda yüzme havuzlarının uyması gereken sağlık esasları tespit edilmiştir.
Havuz Suyu Analizi Nasıl Yapılır?
Ticari olarak kullanılan yüzme havuzlarında düzenli denetim yapılmaktadır. Ticari faaliyet gösteren havuzlarda her ay en az bir kez numune almak gerekir.
Ticari yüzme havuzu analizi için Halk Sağlığı Laboratuvarlarının raporları geçerli sayılmaktadır. Site havuzları, müstakil ev havuzları gibi ticari amaçla kullanılmayan havuzlarda Akredite laboratuvarların raporları kullanılabilir. Yüzme havuzu analizi ile belirtilen sınır değerlerinin korunması gerekir. Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik kapsamında yüzme havuzlarında yer alması gereken “Ek-1 Kimyasal Özellikler”, “Ek-2 Fiziksel Özellikler” ve “Ek-3 Mikrobiyolojik Özellikler” tespit edilmektedir. Her parametre için ayrı sınır değeri söz konusudur.
Ticari amaç gütmeyen kişisel yüzme havuzları için Halk Sağlığı Laboratuvarları tarafından havuz suyu analizi yapılması zorunlu değildir. Akredite laboratuvarların raporları geçerlidir.
Havuz Suyu Analizi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak yapılmaktadır. İlk aşamada havuz suyundan uygun koşullarda numune alınır. Daha sonra alınan numune ile ilgili ölçüm, analiz ve raporlama yapılmaktadır.
Mikrobiyoloji analizi içeren numuneler en kısa sürede laboratuvara ulaştırılmalıdır. Analiz işlemlerine hızlıca başlanmalıdır. Mikrobiyoloji analizlerinde numune alınan numune kaplarının sterilizasyonu önemlidir. Steril kaplara numune alınarak uygun soğuk zincirde taşıma işlemi yapılmalıdır. Yüzme havuzu analizi işlemlerine en geç 24 saat içerisinde başlanmalıdır.
AEM Laboratuvarı; teknik imkanları, uzman kadrosu ve kaliteli hizmet anlayışı ile havuz suyu analizi kapsamında TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir. AEM Laboratuvarı kontrol amaçlı ve ticari amacı olmayan havuzlarda analiz hizmeti vermektedir.