Dünyamızın dörtte üçü sularla kaplıdır. Nehir, göl, dere, akarsular ve hatta tuzlu olmalarına rağmen okyanuslar yüzeysel su sayılabilmektedir. Yüzeysel su var olan hidrolojik döngünün büyük bir bileşenidir, aynı zamanda içme suyu elde edilmesi nedeniyle de oldukça önemlidir.
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Hassas ve Az Hassas Su Alanları Tebliği’ne göre doğal tatlı su gölleri, diğer tatlı su kaynakları, haliçler ve kıyı suları, önlem alınmaması halinde yüksek nitrat konsantrasyonları içerebilecek içme suyu temini amaçlanan yüzeysel tatlı sular hassas su alanlarını oluşturmaktadır.
Bu kadar önemli olan yüzeysel su kirliliğinin tespit edilmesi için çeşitli analizler yapılmaktadır. Su analizlerinin yapıldığı numunelerde düşük dedeksiyon limitlerine inmek önemlidir. Mikrokirleticiler genel olarak yüzeysel ve yer altı sularında gözlemlenir.
Yüzeysel Su Kaynakları Nasıl Korunur?
Temel ve en önemli kaynaklarımızdan olan su, devlet kurumları ve beraberinde çalışan özel sektör ile korunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü bakanlık ve müdürlük boyutunda su kaynaklarını koruyan kurumlara örnek verilebilir. Çevre ve su üzerinde faaliyet gösteren; özel ve kamu laboratuvarları, müşavirlik ve mühendislik firmaları da su kaynaklarını korumak için çalışmaktadır.
Mevzuatta Yüzeysel Su Analizi
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Hassas ve Az Hassas Su Alanları Tebliği’ne göre doğal tatlı su gölleri, diğer tatlı su kaynakları, haliçler ve kıyı suları, önlem alınmaması halinde yüksek nitrat konsantrasyonu içerebilecek içme suyu temini amaçlanan yüzeysel tatlı sular hassas su alanlarını oluşturmaktadır.
Yüzeysel su analizleri çok geniş bir kapsama sahip olmasından dolayı hizmet çeşitliliği bakımından da oldukça geniştir. Yüzeysel sular yukarıda bahsedilen tebliğ ve yönetmelikler dışında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Yüzeysel Sular ve Yeraltı Sularının İzlenmesine Dair Yönetmelik ile Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği kapsamlarında analiz edilebilir.
Yüzeysel Su Analizi Çeşitleri
Uçucu organik bileşikler, aromatik bileşikler, pestisitler ve ağır metallerin yanında, KOİ, BOİ, azot, fosfor ile toplam koliform, fekal koliform, E. coli gibi bakteriyolojik analizler yapılabilmektedir. Bunların dışında yüzeysel sularda planktonlar gibi biyolojik parametrelere de bakılması istenebilmektedir.
Su konusunda büyük projelerde yer alarak deneyimini arttıran AEM Laboratuvarı uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile su analizi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.