Yağ ve gres, endüstriyel faaliyetler, evsel kullanım, tarım, otomotiv, gemi ve diğer araçların bakımı ve hava taşımacılığı gibi çeşitli kaynaklardan kaynaklanabilir. Doğru yönetilmez ve çevreye salınırsa, toprak, yüzey suyu ve yeraltı suyunu kirletebilirler. Bu, ekosistemlere zarar verir; bitki ve hayvanlar için zararlı olabilir.
Evsel, kentsel ya da endüstriyel arıtma tesislerinin giriş ve çıkışından elde edilen numuneler, saha ve laboratuvarda yapılan atık su analizi çalışmaları ile raporlanmaktadır.
Yağ ve gresler genellikle birlikte bulunmaktadır. Yağ ve gres yapı olarak birbirine benziyor olsa da gresin içerisinde aşırı ısınma, ezilme ve hasarlara karşı dirençli olması için bir miktar yoğunluğu artıracak madde yer alır. Yağ ise organik asitlerin alkolle yapmış olduğu kimyasal birleşikler olarak tanımlanır.
Atıksu, Su ve Deniz Suyu Kapsamında Yağ ve Gres Analizi
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği tablolarında sıkça yer alan yağ ve gres parametresi sokslet ekstraksiyon metodu ile gravimetrik analiz, sıvı-sıvı ekstraksiyon metodu ile gravimetrik analiz kısmi infrared metodu ve infrared metodu ile tayin edilebilmektedir. Laboratuvarlarda genel olarak gravimetrik analiz ile tayin tercih edilmekte olur infrared metotlarla daha düşük analiz sonuçları elde edilmektedir.
Sokslet ya da sıvı-sıvı ekstraksiyon metodu numune içindeki yağ ve gresin organik bir çözücü olan hekzan ile muamele edilerek hekzan içine alınması ve sonrasında bu hekzanın uçurularak gravimetrik olarak numunedeki yağ ve gres miktarının tayin edilmesine dayanır.
İnfrared metotlarda ise cihazda okutma alınarak daha hassas çalışmak mümkündür.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu ve teknik olanakları ile yağ ve gres tayini konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.