Vibrio cholerae, gram negatif, virgül şeklinde, fakültatif anaerob bir bakteri çeşididir. Yüzey sularında en çok bulunan bakteriler arasındadır. Bakteriler tuzlu sularda yaşarlar. Yengeçlerin, karideslerin ve kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarına bağlanırlar. Deniz hayvanlarının tüketimi nedeniyle oluşan kolera adı verilen öldürücü bir hastalığa sebep olurlar.
Vibrio choleare Nedir?
Tropik bölgelerde daha sık görülmekle birlikte kirli sular veya bu sulardan elde edilen kabuklu deniz ürünleri ve balıklar riskli gıdalar grubunda yer alır. Bu enfeksiyon, su kaynaklarının da enfekte olmasına neden olur. Vibrio cholerae, çok düşük derecelerde dahi canlı kalabilir. Dondurulmuş gıdalarda bulunan bu bakteri türü, çözüldüğünde tekrar üremeye başlar. Mide ve bağırsakta hızlı bir şekilde çoğalabilir.
Vibrio cholerae, kolera olarak tanımlanan hastalığa sebep olur. Kolera, kirli içme suyu ve düşük kaynak ortamlarda bulaşan ve yaşamı tehdit eden başlangıçta bol sulu ishalle seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur.
Düşük seviyede hijyenik işletme ve bölgelerde sıklıkla oluşan enfeksiyon, bölgedeki su kaynakları enfekte eder. Bu bölgelerdeki kara sularından toplanan kabuklu deniz hayvanların çiğ ya da yarı pişmiş olarak tüketilmesi hastalığa sebep olmaktadır.
Bölge su ve atık sularının temiz bulunması, gıda işletme tesislerinde hijyen kurallarına uyulması oldukça önemlidir. diğer bazı bakteri, virüs ve kimyasal maddeleri vücutta depolama özelliğine sahip olmaları sebebiyle atık suların karıştığı bölgelerdeki atık ve deniz sularının incelenmesi önemlidir.
Vibrio cholerae Analizi
Vibrio cholerae, tespiti için mikrobiyolojik analizi yapılması gerekir. Balast sularında da Vibrio cholerae analizi istenmektedir.
25 mL veya 25 gr numune birincil zenginleştirme için 225 mL’lik zenginleştirme sıvısına (ASPW) ekilir ve 41,5±1°C ya da 37±1 °C’de 6±1 saat inkübe edilir. Daha sonra ikinci zenginleştirme için buradan 1 mL alınarak 10 mL ASPW ekilir ve 41,5±1 °C’de inkübe edilir. Daha sonra buradan TCBS agar ve ikincil seçici bir besi yerine ekim yapılır. Daha sonra oluşan koloniler alınarak biyokimyasal testler yapılarak doğrulama yapılır. Böylece doğrulama sonunda Vibrio cholerae tespit edilmiş olur.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarların raporları geçerli sayılmaktadır. AEM Laboratuvarı; teknik olanakları, uzman kadrosu ve kaliteli hizmet anlayışı ile mikrobiyoloji analizi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet sunmaktadır.