Topraklama ölçümü; toprağa elektrik akımının ve gerilimin geçmemesi için uyguladığı dirençtir. Topraklama ölçümü, her işletme için oldukça önemlidir. Topraklama işleminin her tesis için düzenli olarak yapılması gerekir. Topraklama ölçümü, toprak direnci meger test cihazı yardımıyla hassasiyet ile ölçülmektedir.
Topraklama Ölçümü Nedir?
Toprak, elektriğe karşı tepki veren bir maddedir. Toprağın elektrik akımına verdiği tepki toprak direnci olarak adlandırılır. Toprak, birçok iletkene kıyasla zayıf bir iletken olarak tanımlanır. Olası kazaların önüne geçmek ve işletmelerde elektrik problemlerinin yaşanmasını önlemek için topraklama ölçümü yapılmalıdır.
Topraklama ölçümü, yapılarda ve işletmelerde bulunan topraklama değerlerinin ölçülmesi için yapılan işlemdir. Topraklama ölçümleri kalibrasyonu yapılmış topraklama ölçüm cihazları ile gerçekleştirilmektedir. Topraklama ölçümü için kullanılan cihazlar yapılacak ölçümün türüne bağlı olarak manyetolu veya manyetosuz toprak direnci test cihazı (meger cihazı) kullanılır. Bu işlemin ardından topraklama raporu hazırlanır.
Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?
Topraklama ölçümü sırasında en dikkat çekici kavram topraklama direncidir. Topraklama direnci, toprağın elektrik akımı geçirdiği esnada gösterdiği dirence verilen isimdir. Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür.
Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır. Topraklama barasına kablo bağlanır. Potansiyel elektrotlarına ve akım elektrotlarına birer kablo bağlanır. Bu işlem esnasında ortamın nemli olması halinde işlem daha kolay bir şekilde yapılabilir.
Topraklama ölçümü yapmadan önce sağlıklı sonuç elde edebilmek amacıyla kazıkların toprakta belirli bir süre kalmasına dikkat etmek gerekir. Böylelikle topraklama ölçümünde sağlıklı sonuçlar elde etmek mümkün olacaktır. Topraklama ölçümü yapabilmek için topraklama direnci test cihazı, topraklama aşamasına getirilir. Bu aşamada ölçüm yapılır. Topraklama ölçümünün 10 volttan düşük çıkması gerekir. Topraklama ölçümü 10 volttan yüksek çıkıyorsa sıkıntı var demektir. Bu durumda cihazda veya elektrik tesisatında bir sorun olabilir. Bu durumda cihazı tekrar başka bir noktada test etmek gerekir. Cihazda herhangi bir problem yoksa binanın tesisatı kontrol edilmelidir.
Topraklama ölçümü, alanında uzman elektrik mühendisleri tarafından profesyonel olarak yapılması gereken bir işlemdir. Topraklama ölçümü belirli şartlar çerçevesinde periyodik olarak tekrarlanmalıdır.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile topraklama ölçümü konusunda yetkili olarak hizmet verebilen bir kuruluştur.