Toprak, doğanın temel yapıtaşlarından biri olan toprağın canlılığının ve sürdürülebilirliğinin devam ettirilmesi oldukça önemlidir. Giderek artan nüfusun beslenme ihtiyacı her geçen gün artış göstermektedir. Bu nedenle toprak kirliliği ve toprağın temizlenmesi önemli bir konu halini almıştır.
Toprak Analizi Nedir?
Çevre laboratuvarlarında toprak analizi; toprağın mevcut durumunun belirlenmesi, referans toprak numunesiyle karşılaştırılması, insan ve çevre sağlığı bakımından önemli ölçüde risk oluşturan, insan faaliyetlerinden kaynaklanan tehlikeli kirletici maddelerin bulunduğu tespit edildiğinde ise temizlenmesi amaçlarıyla yapılmaktadır.
Kirlenmiş toprak için mevcut toprak kullanımı veya gelecekteki toprak kullanımı için sıkıntılı bir durumun söz konusu olması kirleticilerin tespit edilmesi ve temizlenmesini gerekli kılmaktadır.
Toprak Analizi Nasıl Yapılır?
Toprak analizi, çevre mevzuatında Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik, Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik kapsamında kirlenmiş saha değerlendirme ve temizleme çalışmaları için yeterlilik belgesi gerekmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkili danışmanlık firmaları, kirliliğin tespiti maksadıyla çalışmalar gerçekleştirmektedir. Çalışmaların ardından Bakanlıktan yetkili çevre laboratuvarları ile alınan toprak numunelerini analiz ettirerek toprak kirliliğinin nihai durumu tespit edilir ve rapor hazırlanır.
Saha çalışmaları esnasında sondaj işlemleri, anlık ölçümler, numune çıkarma ve homojenize etme işlemleri yapılmaktadır. Alınan numuneler laboratuvar ortamında Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmeliğin Ek-2 Tablo 1 Kirlilik Gösterge Parametreleri Listesi’nde bulunan toprak analizi değerleri kapsamında analiz edilir.
Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde arıtma çamurunun kullanılması gereken topraktan numune alınır. Ardından toprak analizi gerçekleştirilir. Ek 1-A Topraktaki Ağır Metal Sınır Değerleri ile Toprak analiz belgesi için Yönetmeliğin Ek-2A bölümünde bulunan parametrelerin analiz sonuçları tespit edilmelidir.
Toprak analizi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkili laboratuvarların raporları kabul edilmektedir. MELBES ile Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yapılacak olan toprak analizi talepleri toplanmaktadır. Talepleri, yetkili laboratuvarlara MELBES atamaktadır.
ÇED, Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik kapsamında yapılacak olan toprak analizleri ise MELBES kapsamında dışarıda tutulur. ÇED kapsamı dışında tutulan talepler için AEM Laboratuvarı ile iletişime geçebilirsiniz.
AEM Laboratuvarı uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmeti ile toprak analizi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.