Termal konfor, genellikle iş yerlerinde çalışanların hem bedensel hem de zihinsel faaliyetleri sürdürürken, sıcaklık, nem, hava akımı gibi iklim koşulları bakımından rahat olmalarını ifade eder.
Çalışanlar, günlük yaşamlarının önemli bir kısmını iş ortamında geçirmektedir. Bu nedenle çalıştıkları iş yerinin mesai saatleri içerisinde işçilerin konforlu bir şekilde çalışmasını sağlayacak şekilde tasarlanmış olması gerekir. İşverenler, sıcak ya da soğuk hava koşullarında çalışmalarını sürdüren işçiler için belirli önlemler almak ve uygulamak zorundadır. Aksi durumda, çalışanlar meslek hastalığına yakalanabilir ve verim ciddi oranda düşer.
İş yerinde hava sıcaklığı, nem, hava akım hızı uygun değilse, çalışanların çalışma kapasitesi ve verimi düşer. İş yerindeki ortam sıcaklığı termal konfor faktörlerindeki en önemli parametre olsa da tek başına hava sıcaklığı ve nem, termal konforun göstergesi değildir. Termal konforun değerlendirilebilmesi için hava sıcaklığı ve nemle birlikte, bazı çevresel ve kişisel etkenlerin de dikkate alınması oldukça önemlidir.
Çevresel Faktörler;
- Nem
- Hava akım hızı
- Radyant sıcaklığı
- Hava sıcaklığı
Kişisel Etkenler;
- Kıyafet
- Metabolik ısı
İş yerindeki ortam sıcaklığı, termal konforu etkileyen en önemli değerdir. İç ortam sıcaklığı, mevsim şartlarına göre, çalışanların kendilerini rahat hissedecekleri aşamada olmalıdır.
Termal konfor parametresi çalışanların koşullardan çabuk etkilendikleri bir parametredir. Bu nedenle diğer fiziksel etkenlerden daha sık ölçülmelidir. Mevsimsel değişimlerin ölçümü göz önüne alınarak farklı koşullarda sıklıkla ölçümlenmelidir.
Termal Konfor Ölçümü
Termal konfor ölçümü; çeşitli katsayılar, hava akımı, nem, sıcaklık gibi verileri bir araya getirerek, çalışma ortamındaki konforun ölçülmesini sağlar. Soğuk ve sıcak ortamlar için ayrı ayrı ölçüm metotları bulunur. Termal konfor hesaplamalarında yapılan aktivite ile metabolik oran belirlenir, giyilen kıyafete göre ise yalıtım değerleri belirlenir
Yönetmelikte Termal Konfor
Termal konfor şartları, İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında yer almaktadır. Yönetmelik’te; barınma yerleri, tuvalet ve lavabolar, elbise dolabı, soyunma yeri ve yemek yeme alanı başlıklarında termal konfor koşullarının sağlanması gerektiği yer almaktadır.
Termal Konfor Ölçümü Nasıl Yapılır?
Termal konfor ölçümünde ilk aşamada ortam incelemesi gerçekleştirilir. Havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemlerinin konumları ve durumları tespit edilir. Çalışanların aktivite durumu belirlenir. İş aktiviteleri metabolik oranların belirlenmesi bakımından önem arz eder. Çalışma esnasında giyilen iş ve kişisel kıyafetler incelenir. Ön incelemelerin ardından cihaz konumlandırılır.
Çalışma koşullarında yapılan incelemelerin ardından ortamın sıcaklık, radyal sıcaklık, % relatif nem ve akım hızı ölçümleri yapılır. Bu nedenle ölçüm cihazında parametre ölçümlerini yapacak problar eklenir. Ölçüm probları, sıcaklık farklarının değişim göstermediği ortamlarda 1,1 m gibi bir yüksekliğe konumlandırılır. Termal konfor ölçümü en az 1 saat yapılmalıdır.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile termal konfor ölçümü konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluştur.