Mikrobiyolojik su analizleri, indikatör mikroorganizmaların tanımlanması için birçok analizler içerir. E. coli, sülfit indirgeyen Clostridiumlar, fekal koliform, toplam koliform, fekal streptokoklar, heterotrofik canlı sayımı, bakteriyofajlar, Aeromonas türleri ve Pseudomonas aeruginosa analizleridir. Bu mikroorganizmalardan en sık suda e.coli ve koliform bakterilerin tespiti yapılır.
Sularda Koliform Bakteri Analizleri Neden Yapılır?
Suların toplam koliform analizi pozitif olduğu zaman özel birtakım bakteriler bakımından test edilmesi gerekir. Bu bakteriler, koliform grubun alt gruplarını meydana getiren fekal koliformlar ve E. coli’dir. Fekal koliformlar, insanların ve sıcak kanlı hayvanların bağırsak sistemine özgü bakteriler olarak bilinir. Bu bakterilerin tespiti için spesifik ortamlara ihtiyaç duyulur. E. coli hem hayvanlarda hem de insanlarda bulunan fekal koliformların bir türüdür.
Sularda tek başına E. coli tespiti, toplam koliform tespitine göre daha önemlidir. Çünkü E. coli bakterisinin varlığı, suya hayvan ya da insan dışkısının bulaşmış olduğunu gösterir. Yüzlerce farklı tipi bulunan E. coli bakterilerinin bazıları insanlar için zararsızken bazıları çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde ölüme giden hastalıklara neden olabilir. Bu türler koliform bakteri zararları arasında gösterilebilir.
Bakteriyolojik Analizler İçin Numune Alma
Bakteriyolojik analizler için alınacak olan numunenin miktarı suyun kirlilik oranına göre değişebilir. Bu analizler için genel olarak 100 – 200 mL numune yeterli olur. Numune kabı seçimi ise traşlı cam kapaklarla sıkı bir şekilde kapatılabilen renkli şişelerdendir.
Klorlanmış sudan numune almak için şişe ilk olarak 180°C de bir saat steril hale getirilmelidir. Ardından içine her 100 mL için %10’luk sodyum tiyosülfat çözeltisinden 0.1 mL konur. Rodajlı kapak sıkı bir şekilde kapatılır. 120°C 15 dakika boyunca sterilize edilir.
Numune kabının numune alınana kadar kapalı bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Numune kabı açıldığı zaman kapağının kirlenmemesine ve elden kir bulaşmamasına dikkat edilmelidir. Kap su ile tam olarak doldurulur. Ardından içinde hava kabarcığı kalmayacak şekilde sıkı bir şekilde kapatılır. Numune alınan kap, analize başlayana dek açılmamalıdır.
Sularda Koliform Bakteri Analizleri Nasıl Yapılır?
Mikrobiyolojik su analizlerinde toplam koliform ve E. coli aranma ve sayılması adına tercih edilen standart yöntemler koliform grup aranmasına yöneliktir. Bu yöntemler; en muhtemel sayı (EMS) yöntemi, katı besiyeri yöntemi, hızlı analiz yöntemi ve membran filtrasyon yöntemidir. Bu yöntemler arasında en sık kullanılan yöntem, membran filtrasyon metodudur.
Membran filtrasyon yönteminde, membran filtre üzerinde 20-80 koloni sağlayacak şekilde numune süzülür, daha sonra besiyeri içeren bir petrinin içine koyulur. Besiyerinin özelliğine bağlı olarak gereken derece ve saat süresince inkübasyona bırakılır. Bakterilerin olup olmadığı, inkübasyon sonunda membran filtre üzerinde kolonilerin meydana gelmesi ile anlaşılır. Membran filtre üzerinde gelişim gösteren koloniler sayılır ve doğrulaması yapıldıktan sonra seyreltme faktörü hesaba katılarak belirli bir su hacmindeki (genellikle 100 mL) doğrulanan koliformlar cfu/100mL şeklinde raporlanır.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu ve kaliteli ekipmanı ile mikrobiyoloji analizi yapmaktadır.