Su, yaşamın temel kaynağıdır. Dünyamızın dörtte üçü sularla kaplıdır. Günümüzde su kaynakları içme ve kullanma suyu, yüzeysel sular ve atık sular olarak tanımlanabilir. Bu suları kullanılabilmek veya alıcı ortama etkilerini görmek için kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizlerinin yapılabilmesi gerekebilir.
Atık Su Numunesi Nasıl Alınır?
Arıtma tesislerinde atık su arıtılır ve çıkışında deşarj standartları sağlanmalıdır. Atık su olarak tesise giren su, en azından doğaya zarar vermeyecek sınır değerler içerisinde alıcı ortama dökülebilir.
Numune alma işlemi Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği tablolarındaki parametreleri analiz etmek için yapılır. Numune alma 2 saat, 24 saat kompozit veya anlık olarak yapılabilir. Kompozit numune alma cihazı arıtma tesisi çıkış suyuna ayarlanarak yerleştirilir. Cihaz belirli aralıklarla, belirli hacimde numune alarak temsili atık su numunesi toplar. Toplanan bu numune parametrelerin türüne göre kaplara alınır, kimyasal veya sıcaklık gibi koruma yöntemleri ile laboratuvar ortamına taşınır.
İçme Suyundan Numune Alımı
İçilebilir su kaynaklarından numune almak gerekli olabilir. Bu gereksinimde temel şart insan sağlığını korumaktır.
Sebil ve su arıtma cihazlarından ağırlıklı olarak içme suyu analizi için numune alınır. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılabilmektedir. Bu kapsamdaki parametreler için gerekli plastik veya cam kaplar hazır olmalıdır. Özellikle mikrobiyoloji numuneleri için steril ve mümkünse koyu renkli kaplar tercih edilmelidir. Numune alınacak yer, alınacak parametreye göre alkol veya ateş ile dezenfekte edilebilir. Numune almadan önce su akıtılır ve belirli bir süre sonra kaplar su ile çalkalanır. Ardından numuneler kaplara doldurulur. Numunenin nereden alındığını gösteren etiket şişelere yapıştırılır. Yerinde bakılması gereken parametreler ölçülür, diğer parametreler için numune uygun koşulda laboratuvara taşınır.
Musluk, depo ve kuyulardan içme ve ağırlıklı olarak kullanma için su numuneleri alınır. İçme suyu ile benzer şekilde numuneler alınır ve taşınır.
Deniz ve Yüzeysel Sulardan Numune Alma
Deniz, göl, nehir gibi su kaynaklarından numune alma işlemleri anlık olarak yapılmaktadır. Deniz ve gölde derinlik esasına göre numuneler alınır ve karıştırılarak kompozit numune elde edilir. Nehir numuneleri ise suya müdahale etmeden (bulanıklık oluşturmadan), noktayı temsil ederek numune alınır.
Depo, Drenaj, Kuyu ve Sarnıçlardan Su Numunesi Alınması
Sürekli takılı bulunan pompa ve benzeri sisteme sahip yerlerden numune alınırken şu işlemler gerçekleştirilir. Pompanın musluk başlığında aparatlar varsa çıkarılır ve bölge alkol ile iyice temizlenir. Salgın araştırması yapılıyorsa bu işleme gerek yoktur.
Kuyularda pompalama ile numune alınacaksa pompalama işleminde kullanılacak boru ve tulumbalar, litresinde en az 10 mg aktif klor olan klorlu su ile dezenfekte edilmelidir. Yaklaşık bir saat devamlı pompalamanın ardından numune alınır.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile su numunesi alma konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.