İki hidrojen ve bir oksijenden oluşan su molekülü kokusuz ve tatsız, sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahip olup yaşam için en gerekli bileşiklerden biridir. Hem insanlar ve diğer canlılar hem doğa hem de yaşamın devamlılığı için hayati öneme sahiptir.
Su Analizi Nedir?
Su, doğal yapısına karışan organik, inorganik ve mikrobiyolojik kirleticilerle artık kendini temizleyemediği noktada kirlenmeye başlar. Su kütlesi hareketli bir yapı olması nedeniyle taşınımlar sırasında farklı noktalardaki su kütlelerini de kirletmeye başlar. Kullanılan kimyasallar, arıtma tesislerinden bulaşan kirli sular, bilinçsizce yapılan gübreleme gibi işlemlerle sular kirlenir. Bu kirliliğin tespiti için su analizleri yapılır. Su analizleri, yüzeysel su ve yer altı suyu analizleri ile içme-kullanma suyu analizlerini içermektedir.
Çevre mevzuatında yer alan Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği ile nehir, göl, baraj suları, lagün, deniz ve yer altı sularından alınan numunelerde fiziksel ve kimyasal su analizleri yapılmaktadır.
Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik kapsamında yeraltı suyu kirliliği şüphesi için analizler yapılarak sonuçlar değerlendirilir. Bu yönetmelik kapsamında yüzey suyu analizleri de yapılabilmektedir.
Yüzeysel Sular ve Yeraltı Sularının İzlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında ise su kütlelerindeki kimyasal, biyolojik, hidrolojik, hidromorfolojik, bakteriyel ve mikrobiyolojik izlemeler ise DSİ Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
İçme-kullanma suyu analizi ise İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında sağlık mevzuatında bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı, bu kapsamda özel kuruluşlara yetki devri yapmamaktadır. Su depolama amacıyla kurulan tanklar, su sebilleri, su temini kuyuları, tanker ile elde edilen sular, tezgah üstü arıtma sistemleri, musluk ve şebeke suları, su depolama, taşıtma ve aktarma araçlarında tespit edilen noktalardan su analizi için numune alınır ve analiz yapılır.
Numunelerin koruma önlemleri alınarak laboratuvara taşınması ve en kısa sürede analizlerinin başlaması gerekmektedir.
Su Analizi Laboratuvarları
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile su analizi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluştur