Polarize ışık mikroskobu, “Çapraz Nikol” olarak tanımlanan iki polarizasyon sisteminin yer aldığı mikroskoplardır. Polarize ışık, objektif ile oküler arasında yer alan titreşim yönü gelen ışığın titreşim yönüne dik olan mikroskoplardır. Polarize ışık mikroskobu, ışığın kutuplanmasından faydalanarak elde edilir.
Polarize mikroskoplar; bilimsel araştırmalarda, saydam ve yarı saydam malzemelerinin analizinin gerektiği alanlarda yaygın olarak kullanılır. Polarize ışık mikroskobu, bileşenleri analiz etmek ve şeffaf malzemelerin özelliklerini incelemek amacıyla tercih edilebilir.
Polarize Işık Mikroskobu
Polarize ışık mikroskobu (PLM), yapılarda asbest olup olmadığını, asbest varsa asbestin türünü belirlemek için kullanılır. Optik olarak anizotropik karakterleri sebebiyle görülebilen örnekleri gözlemlemek ve fotoğraflamak amacıyla dizayn edilmiştir. Polarize ışık mikroskobu yöntemi, analist tarafından gözlemlenen asbest yüzdesini tespit etmektedir.
Polarize mikroskoplar, farklı kırılma indislerine sahip mineraller arasında yer alan optik yol sınırları ve soğurma rengi hakkında bilgi sağlayabilir. Ayrıca, izotropik ve anizotropik maddeleri de ayırt edebilir.
Polarize ışık mikroskopları, yüksek duyarlılığa sahiptir. Çeşitli anizotropik numuneleri belirleyen hem nicel hem de nitel araştırmalar için kullanılır. Işık mikroskobunun çözünürlüğünün altında büyük oranlarda ince lifler yer alan numunelere uygulanamayan bu yöntemde test esnasında asit ve ısı muamelesi, asbestin kırılma endeksini ve rengini değiştirebilir.
Polarize ışık mikroskobu, aydınlık ve karanlık alan aydınlatması, faz ve diferansiyel girişim kontrastı ve floresan gibi yöntemlerle kıyaslandığında çift kırılımlı malzemelerle bir araya getiren görüntünün kalitesini iyileştiren bir yöntemdir.
Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Endüstrisi (NIOSH) tarafından yapılan PLM NIOSH 9002 standardında asbestin kalitatif olarak yer alması ve toplu numunelerin asbest içeriğinin yarı nicel olarak tespitine yönelik bir testtir. EPA ve NIOSH yöntemleri kullanılan bu yöntemde, mevcut asbest çeşidini belirlemek için morfoloji, renk, çift kırılma, uzama işareti ve yok olma açısı gibi optik özellikler açısından gözlem yapılır. Konsantrasyon görsel tahminleri ise alan çerçevesinde yapılır. Sonuçlar ise mevcut asbest yüzdesi olarak rapora eklenir.
AEM Laboratuvarı, uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile PLM NIOSH 9002 standardı kapsamında yığın numunelerde asbest tayini için PLM yöntemi ile test hizmetini başarıyla gerçekleştirmektedir.