Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı, 05.Haziran.2023 tarihinde ölçüm limiti (LOQ) değerlerinin raporlandırılması ve nihai değerlendirmeyi yapacak yetkili otoritelerin hesaplamaları ile ilgili duyuru yayımlamıştır.
Duyuru detayı aşağıdaki şekildedir;
‘’ Çevre mevzuatı kapsamında ölçüm ve analiz yapan laboratuvarlar, analizlerini yaptıkları parametrelerde, tabi olduğu ilgili Yönetmelikteki sınır değerleri karşılayacak metotları seçmek ve metot geçerli kılma (validasyon)/metot teyidi (verifikasyon) çalışmaları sırasında Ölçüm Limiti(LOQ) değerinin metodun verdiği değere uygun olarak ve mevzuat sınır değerlerini karşılayacak şekilde çalışmakla yükümlüdürler.
Bilindiği üzere, iç izlemeye esas numunelerin analizlerinde ve 29303 sayılı SAİS Tebliği gereğince yapılması zorunlu olan Bütünleşik Karşılaştırılma Testi (BKT) işlemlerinde; ilk numunenin analiz sonuçlarında bazı parametrelerin mevzuat sınır değerlerini sağlamadığı durumlarda, numune alma tarihini takip eden on iş günü içerisinde iki numune daha alınmakta ve üç analiz sonucunun ortalamasına göre ilgili Yönetmelik hükümleri uygulanmaktadır.
İlk numunenin devamında alınan iki numunede parametrenin analiz sonucunun ölçüm limitinden küçük olması durumunda; Laboratuvar, analiz raporunda, bu sonucu “analiz sonucu<Ölçüm Limiti (LOQ)” olarak belirtmektedir.
Söz konusu durumlarda, nihai değerlendirmeyi yapacak olan yetkili otoritenin (Bakanlık, İl Müdürlüğü) 3 numunenin analiz sonuçlarının ortalamasını alırken; Ölçüm Limiti (LOQ) değerinin yarısını (LOQ/2) alarak ilgili Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasını sağlaması uygun görülmüştür.
Örneğin; KOİ ölçüm parametresinde ölçüm limiti 10 mg/L olan Laboratuvar, Ölçüm Limitinden (LOQ) daha küçük değerler için numunenin analiz sonucunu <10 mg/L olarak raporlar. Değerlendirmeyi yapacak olan otorite ise 3 numunenin analiz sonucunun ortalamasını alırken <10 mg/L değerinin yarısını 5mg/L olarak hesaplamaya alır ve çıkan sonuca göre Yönetmelik hükümlerini uygular.
Parametrenin birden fazla analiz sonucunun ortalamasının alınacağı başka çalışmalarda da değerlerden birinin <Ölçüm Limiti (LOQ) olduğu durumda, bu uygulama ile değerlendirme yapılarak nihai sonuç verilebilir.
Bu kapsamda laboratuvarların, ilgili parametrenin metot geçerli kılma(validasyon)/metot teyidi (verifikasyon) çalışmaları sırasında Ölçüm Limiti (LOQ) değerinin metodun verdiği değere uygun olarak ve mevzuat sınır değerlerini karşılayacak şekilde çalışması; bu koşulları sağlamayan laboratuvarların metot seçimi ve metot geçerli kılma (validasyon)/metot teyidi(verifikasyon) çalışmalarını gözden geçirerek bu çerçevede güncellenmesi gerekmektedir.
İlgili laboratuvarların dikkatine. ‘’