Numune alma, ölçüm ve analiz işlemleri saha çalışmaları sırasında bir alandaki kirliliğin tespit edilebilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Saha çalışması sırasında ilgili alandan numune alınır ve ihtiyaç varsa yerinde ölçüm yapılması gereken parametreler ölçülür. En kısa zamanda laboratuvara gönderilerek analiz işlemleri yapılır.
Numune alma, analiz ve ölçüm işlemleri laboratuvarların genel süreçlerindendir. Farklı başlıklarda faaliyet gösteren laboratuvarlarda her bir matris için ayrı ayrı numune alma, ölçüm ve analiz metotları mevcuttur. Bu metotlar uluslararası geçerliği olan TS, ISO, EPA, EN gibi standartlardır.
Numune Alma Nedir?
Numune alma laboratuvarda analiz veya sahada ölçüm yapılacak numunenin nasıl alınacağını anlatan süreçtir. Çevre sektöründe genel olarak homojen, alınan yeri temsil edecek şekilde numune alma işlemleri gerçekleştirilir. TS ISO 5667 serili standartlar numunelerin nasıl alınacağı hakkında rehber belgelerdir.
Çevre mevzuatı kapsamında alınacak numuneler için yetkili çalışan ve bu çalışanın numune alma konusunda yetkili bir çevre laboratuvarı bünyesinde çalışması şartı vardır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının her yıl en az bir kere açtığı eğitime, belirli mezuniyetteki (tekniker, mühendis gibi) saha çalışanların katılması ve burada düzenlenen sınavda başarılı olmaları gerekmektedir. Başarılı olan kişiler yetkili numune alma sorumlusu olmaktadır.
Numune alma özellikle su, atık, atık su, arıtma çamuru, toprak, deniz suyu, sediment, havuz suyu, içme ve kullanma suyu, kuyu suyu gibi kapsamlarda gerçekleştirilir.
Ölçüm Nedir?
Ölçüm, numune alarak veya alınan numunede anlık olarak hedeflenen sonucu görmektir. Numune üzerinde yapılmayan ölçümler de mevcuttur. Örneğin, belirli bir kesitten geçen hız ve debi ölçümleri…
Sonuçlar bazen prob ve cihaz yardımı, bazen de direkt cihaz ile okuma yapılarak elde edilir. Ölçüme verilebilecek temel örnek pH, iletkenlik ve sıcaklık gibi parametrelerdir. Bu parametreler su ve atık su da ölçülür. Baca gazında da bazı ölçümler mevcuttur. Bunlara baca emisyonunda; yanma gazları, toplam organik karbon (toc), hız, nem gibi parametreler örnek verilebilir.
Analiz Nedir?
Analiz, bir diğer ismi ile tahlil, belirli bir kimyasalı arama ve nicelik olarak sonuca dökme işlemidir. Analiz laboratuvar hizmetinin temel terimlerindendir. Organik ve inorganik olarak ayrılan parametrelerin her biri için ayrı ayrı analiz yöntemi mevcuttur. Uluslararası geçerliliği olan standartlar ile analiz işlemleri yapılır.
Analiz çalışmaları birikerek artan bir kimya dalıdır. Analiz çalışmalarında ağırlıklı olarak kimyager, çevre mühendisi, biyolog ve bu kollarda faaliyet gösteren tekniker gibi uzmanlar yer alır.
Yaş ve enstrümental analiz; gravimetrik veya volumetrik analiz olarak da analiz ayrılabilir. Analiz sonuçları birimler ile ifade edilir. mg, mg/m3, ml, ppm gibi birimlerde sonuçlar elde edilebilir.
AEM Laboratuvarı, Türkiye’deki ilk ve öncü laboratuvarlardan biridir. Çevre, iş sağlığı ve güvenliği ve sağlık laboratuvarı olarak hizmet veren AEM Laboratuvarı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkilidir. TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile hizmet sunmaktadır.