Mikrobiyoloji, mikrop olarak tanımlanan küçük, mikroskobik organizmaların araştırılmasıdır. Mikrobiyolojik çalışma ortamlarında genetik analiz, moleküler fonksiyonlar ve metabolik çalışmalar yapıldığında mikropların laboratuvarlarda yapılan ortamlarda kültürlenmesi gerekir.
Kültürlerde belirli bir mikrop çeşidinin korunmasını sağlamak için laboratuvarlarda katı aseptik ya da steril şartların sağlanması önemlidir. Ayrıca laboratuvarlarda çalışanların kültür mikroplarının sebep olduğu hastalıklara ve enfeksiyonlara yakalanma ihtimali yüksektir.
Laboratuvarlarda çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı ve mikrobun laboratuvarda korunmasını sağlamak amacıyla standart uygulamalar söz konusudur. Laboratuvarlarda mikropların kontrol altına alınmasına, elverişli ortamların korunmasına ve laboratuvar çalışanlarının laboratuvar ajanları tarafından enfekte olmasını engellemek amacıyla bazı hususlara dikkat etmek gerekir.
Mikrobiyoloji Laboratuvarları Çalışma Koşulları
Mikrobiyoloji laboratuvarlarında kontaminasyon tehlikesi mevcuttur. Çünkü organizmalar havada, suda, toprakta, dokunduğumuz tüm yüzeylerde bulunabilir. Bu nedenle mikrobiyoloji laboratuvarında çalışırken genel temizlik kurallarına dikkat etmek gerekir. Ayrıca laboratuvarda aseptik koşulların sağlanması için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur.
- Laboratuvarda çalışırken temiz laboratuvar önlüğü kullanılmalıdır. Önlükler, giysilerin ve vücudun mikroorganizmalardan korunmasını sağlar. Bu nedenle laboratuvar önlüğü yalnızca laboratuvarda çalışırken giyilmelidir.
- Laboratuvar çalışma ortamının temiz ve düzenli olması önemlidir. Çalışma masasında gerekli laboratuvar materyalleri bulunmalıdır.
- Çalışma alanının çalışma öncesi ve sonrası dezenfekte edilmesi önemlidir. Çalışma ortamında kullanılan pipet, spirometre ya da manometre gibi aletlerin kullanımının ardından ağız dezenfektan solüsyonları ile temizlenmelidir.
- Laboratuvarda kullanılan malzemelerin kullanım öncesi steril edilmesi gereklidir.
- Çalışmalar alev eşliğinde yapılmalıdır. Benzen beki ya da alkol lambası tercih edilebilir. Böylelikle mikroorganizmanın çevreye yayılması engellenmiş olur. Bu sayede mikroorganizmanın çalışanlara ve çalışma ortamına bulaşması önlenmiş olur.
- Ağzı pamuk ya da kapak ile kapatılan ve sterilize edilmiş cam eşyalar açılma ve kapatılma sırasında alevden geçirilmelidir.
- Çalışma tamamlandıktan sonra kullanılan tüm eşyalar (kirli tüp, erlen, pipet, petri kutusu, lam, lamel vb.) steril edilerek yıkanmak üzere uygun solüsyona sahip özel kaplarda toplanmalıdır. Malzemeler kesinlikle çalışma masası üzerinde bırakılmamalıdır.
- Çalışma tamamlandıktan sonra kontamine olmuş çöpler çöp kutusuna bırakılmamalıdır. Uygun biçimde toplama kaplarına konulmalıdır. Kültür sıvıları kesinlikle lavaboya dökülmemelidir. Sıvılar içerisinde dezenfektan yer alan kaplara dökülmelidir.
- Bulaşık materyali bir kapta sterilize edilmelidir.
- Çalışma ortamı hava akımından uzak olarak konumlandırılmalıdır. Çalışma sırasında laboratuvar kapı ve pencereleri kapalı olmalıdır.
Mikrobiyoloji analizi, çevre mevzuatında belirtilen yönetmelik kapsamında yapılır. Mikrobiyoloji analizi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkilendirilen laboratuvarlar tarafından yapılmalıdır. AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile mikrobiyoloji analizi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.