Mikrobiyoloji analizleri çevre mevzuatı kapsamında su, atık su, deniz suyu ve arıtma çamuru; Halk Sağlığı Laboratuvarları yetkisinde ise havuz suyu, içme-kullanma suyu ve yüzme suyu olarak belirlenmiştir.
Mikrobiyoloji Analizi Nedir?
Mikrobiyoloji analizi kapsamında Escherichia coli (E. coli), Escherichia coli (E. coli) (EMS, fekal koliform, toplam koliform, aerobik koloni sayısı, Enterococcus, Streptococcus, Salmonella spp., Sülfit İndirgeyen anerob bakteri, Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Legionella spp. ile küf ve maya gibi analizler yapılmaktadır.
Mikrobiyolojik analizlerle ilgili mevzuatlar
- Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği
- Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik
- Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği
- Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik
- Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik
- İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik olarak listelenebilir.
Mikrobiyoloji Analizi Yapan Firmalar
Çevre mevzuatında belirtilen yönetmelik ve tebliğ kapsamlarında mikrobiyoloji analizleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkili laboratuvarlar tarafından yapılmaktadır.
Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik kapsamında ticari amaçlı (otel, spor salonları, okul vb.) yüzme havuzlarında, belirli sürelerde havuz suyu numunesinin alınması ve analizlerin yaptırılması gerekir. Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından ticari amaçlı yüzme havuzlarında takip ve denetim işlemi gerçekleştirilmektedir. Yüzme havuzları kapsamında Halk Sağlığı Laboratuvarlarının yaptığı analizler ve raporlar geçerlilik sağlamaktadır. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik kapsamında da yine Halk Sağlığı Laboratuvarları yetkilidir.
Mikrobiyolojik numuneler alınırken TS EN ISO 19458, SM 9060 gibi numune alma standartlarına uyulmaktadır. Numuneler alınırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, numune alma esnasında steril kap tercih edilmesidir. Numune alma işleminden sonra analize hemen başlanmalıdır. Numune taşıma sırasında soğuk zincir de oldukça önemlidir.
Mikrobiyoloji laboratuvarlarında Tip1 ve Tip2 laminer hava kabinleri, inkübatör, sterilizatör, su banyosu, membran filtrasyon düzeneği gibi ekipmanların bulunması gerekir. Laboratuvarın giriş ve çıkış yolu tek yöndür. Laboratuvarda ortam havası ve yüzeylerde belirli periyotlarda kob/dm2 cinsinden mikroorganizma yükünün tespiti için kontroller yapılır. Analiz sonrası oluşan atıkların sterilizatörlerde imha edilerek tıbbi atık poşetlerine atılmasıyla bertarafı sağlanır.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile mikrobiyoloji analizi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.