Laboratuvar ortamında çalışanların sağlık ve güvenlik açısından belirli kurallara uyması gerekir. Laboratuvarlar tehlikeli iş yeri kapsamındadır. Hastanelerde, okullarda, üniversitelerde, fabrikalarda ve bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda çalışanların bazı tehlikelerle karşı karşıya kalması söz konusudur. Laboratuvarlarda olası tehlikelere karşı alınması gereken önlemlerin bilinmesi önem taşımaktadır.
Laboratuvarlarda çeşitli deneyler yapılmaktadır. Laboratuvarlarda yapılan deneyler sırasında patlamalar, kazalar, yaralanmalar meydana gelebilir. Bu nedenle laboratuvarlarda olası kazaların önüne geçmek için birtakım önlemler almak gerekir. Laboratuvarlarda çalışanların sağlık ve güvenlik açısından alınan önlemlere uyması kritik öneme sahiptir.
Laboratuvarlarda çalışan kişilerin uyması gereken kuralları şu şekildedir;
- Laboratuvar ortamında göz koruyucu gözlük, yüz maskesi kullanılmalıdır. Gözlük ve maske kullanımı, olası bir kazada yüzün korunmasını sağlar.
- Kullanılan kimyasallara özel maske kullanılmalıdır.
- Laboratuvar ortamında kimyasallara dayanaklı eldivenlerin kullanılması gerekir. Aksi durumda kaza yaşanması durumunda elleri korumak açısından eldiven kullanımı önemlidir.
- Laboratuvar giysileri tehlike arz etmeyecek şekilde giyilmelidir.
- Laboratuvarda, önlük, bone ve laboratuvar dışında kullanılmayacak uygun görülen önü kapalı terlik veya ayakkabı, bunun dışında deney yaparken deney metoduna göre gerekli önleyici donanımı kullanılmalıdır.
- Laboratuvarları yangın çıkış kapıları yer almalıdır. Bu kapılara uyarıcı levhalar ile yönlendirmeler yapılmalıdır.
- Laboratuvar, deneyler sırasında ortaya çıkacak tehlikeli gaz ve buharların ortamdan
- dışarı atılması için uygun havalandırma sistemi ile donatılmalıdır
- Laboratuvar ortamında uygulanacak deneyler için hazırlanan talimatlar detaylı bir biçimde okunmalıdır. Anlaşılmayan kısımlara açıklık getirilmesi önemlidir. Aksi durumda oluşabilecek kimyasal reaksiyonlar çalışanlara zarar verebilir.
- Deney sırasında ortama, laboratuvar tezgahına veya giysilere bulaşan kimyasal olursa talimatlara uygun şekilde temizlenmelidir.
- Kimyasal malzemeler ise çalışanlara zarar vermemesi için kimyasal dolabında saklanmalıdır.
- Laboratuvar sürekli olarak temiz tutulmalıdır. Laboratuvar temizliğinde tüm kurallara uyulmalıdır.
Laboratuvarlarda İş Hijyeni Ölçümü
Laboratuvarda çalışma esnasında çalışmanın öncesinde veya sonrasında meydana gelebilecek tehlikelerin tespit edilmesi ve önlenmesi veya oluşma ihtimalinin en aza indirgenmesi için insan sağlığı açısından güvenli çalışma şartları oluşturulmalıdır. Bu nedenle laboratuvar ortamında anlık kazaları ve uzun vadeli meslek hastalıklarını engellemek için iş güvenliği ölçümü ve analizi yapılmalıdır.
İş hijyeni ölçümü; İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı çerçevesinde çalışma ortamındaki kişisel maruziyetler ile çalışma ortamına yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerin tespiti için gerekli görülen ölçüm, test ve analizlerinin yapılmasıdır. İş hijyeni ölçümü çerçevesinde iş hijyeni ölçüm raporu hazırlanır.
Risk analizi ile iş yerinde yapılacak iş hijyeni test, ölçüm ve analizleri tespit edilir. Ölçüm sonuçlarına bağlı olarak çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve çalışanları meslek hastalığından koruyacak düzenlemelerin yapılması sağlanır.
İş hijyeni ölçümü kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen İSG laboratuvarlarının raporları geçerli sayılır. AEM Laboratuvarı; uzman personeli, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile iş hijyeni ölçümü konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluştur.