Çevre mühendisliği, günümüz dünyasında doğa ve üretimin dengede kalmasını amaçlayan, doğal kaynakların kullanımı sırasında insan sağlığı için elverişli çevre şartlarının oluşmasını amaçlayan mühendislik dalıdır. Çevre mühendisliği, doğal kaynakları tüketmekten ziyade sürdürülebilirliği önceler.
Çevre Mühendisi Nedir?
Çevre mühendisleri, Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olan ve doğal kaynaklarının verimli kullanılarak üretim ve tüketim faaliyetlerinin insan sağlığına ve doğaya zarar vermeyecek biçimde planlanmasını sağlar. Hava, su ve toprak ortamlarında kalite kontrolleri yapar. Üretim kaynaklı atıklarının çevreye zararlarını tespit eder.
Çevre Mühendislerinin Çalışma Alanları
Çevre mühendislerinin başlıca çalışma alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Hava kirliliği ve kontrolü
- Su ve atık su arıtma sistemleri
- Katı atık bertarafı
- Toprak ve deniz kirliliği
- Gürültü kirliliği
Çevre mühendislerinin çevre laboratuvarı sektöründeki başlıca faaliyet alanları su, hava ve toprağa karışan atıkların analizler ile incelenmesidir. Evsel ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinin analizlerinin yapılması, analizlerin yönetmeliklere göre değerlendirilmesi çevre mühendislerinin alanları arasındadır. Çevre mühendisleri, ilgili alanlardan toplanan numuneleri çevre laboratuvarında analiz eder ve analiz sonuçlarını değerlendirir.
Çevre sorunlarının gittikçe artması çevre laboratuvarlarının önemini artırmaktadır. Çevre laboratuvarı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel ya da kamu laboratuvarlarıdır. Çevre laboratuvarı, çevre mevzuatı kapsamında bulunan ölçüm ve analizleri yapmakla yükümlüdür. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının izin, iş izleme ve denetim yönergeleri çerçevesinde numune alma, ölçüm ve analiz hizmeti sağlamaktadır.
Çevre laboratuvarı kapsamında TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliği için Genel Şartlar standardı kapsamında akreditasyon koşulu aranmaktadır. Ülkemizde TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) akreditasyonu geçerli sayılmaktadır.
Çevre Laboratuvarlarında Çevre Mühendislerinin Çalışma Alanları
Çevre laboratuvarları, çevre kirliliği teşkil edebilecek alanlarda her türlü izleme, analiz ve denetim için ölçüm ve analiz gerçekleştirilen laboratuvarlardır. Çevre laboratuvarlarında çevre mühendislerinin çalışma alanları ise şu şekildedir;
- Arıtma çamuru analizi
- Atık analizi
- Atık su analizi
- Atık yağ analizi
- Baca gazı ölçümü
- Balast suyu analizi
- Balık çiftlikleri analizi
- Biyota analizi
- Debi ölçümü
- Deniz suyu analizi
- Gürültü ve titreşim ölçümü
- Hava kalitesi modellemesi
- Hava kalitesi ölçümü
- Koku analizi
- Mikrobiyoloji analizi
- Numune alma işlemleri
- Sediment analizi
- Emisyon ölçüm sistemleri
- Su analizi
- Titreşim ölçümü
- Toprak analizi
- Yakıt analizi
AEM Laboratuvarı; alanında uzman personelleri ve yüksek standart olanakları ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite çevre laboratuvarı olarak hizmet vermektedir.