Klor atomunun bir elektron alarak iyon haline geçtiğinde oluşan form olan klorür (Cl-) iyon olması sebebiyle doğada kendi halinde bulunamaz. Klorür su ve atıksularda bulunan majör inorganik anyonlardan biridir.
Su ve atıksu dışında deniz suyu, atık, emisyon ve iş hijyeni matrislerinde klorür parametresi bulunabilmektedir.
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik, Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik, Yüzeysel Sular ve Yeraltı Sularının İzlenmesine Dair Yönetmelik gibi yönetmelikler kapsamında klorür analizi yapılmaktadır.
Klorür arjentometrik yöntem adı verilen yöntemle titrimetrik olarak ya da potansiyometrik olarak veya iyon kromatografi cihazı ile analiz edilebilmektedir.
Klorürün yüksek olması su ve toprağı olumsuz etkiler; bu da su ve toprağı kullanan insan, hayvan ve bitki gibi tüm canlı grupları açısından risk teşkil eder. Bu nedenle belirlenen limitler çerçevesinde olması sağlanmalıdır. Gıdalarda yapılan klorür analizi, özellikle işlenmiş gıdalardaki seviyelerin belirlenmesi ve kalite kontrol açısından oldukça önemlidir.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile klorür analizi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.
Klorür ve su analizi yaptırmak veya klorür analizi hakkında bilgi almak için https://www.aem.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.