Klor, suyun dezenfeksiyonunda kullanılır. İçme-kullanma sularında ve havuz sularında dezenfektan olarak kullanılan kimyasal bir maddedir. Klor, sarımsı yeşil renkli, havadan daha ağır bir gazdır.
Klor, genellikle yüzme havuzlarında, kullanma sularında ve temizlik işlerinde kullanılan kimyasal bir maddedir. Suyun klorlanmasının temel amacı, su ile geçen hastalıkların yayılmasının önüne geçmektir. Klor, suya eklendiğinde art arda iki reaksiyon oluşur. Bu reaksiyonlar hidroliz ve iyonizasyondur.
Doğal şekilde suda yer almayan ancak farklı nedenlerden dolayı suya karışan iyonun ölçülmesi sonucu elde edilen değere serbest klor miktarıdır. Serbest klor, aktif klor ya da bakiye klor olarak da tanımlanmaktadır. Klor iyonu, dezenfeksiyon sırasında bünyesindeki oksijen iyonunu verir. Böylelikle sudaki klor miktarı azalmış olur. Klor, içinde bulunduğu ortamı okside eder. Sudaki serbest klor iyonu düşer ya da tamamen tükenir. Klorun dezenfeksiyon etkinliği konsantrasyonuna ve süresine göre tespit edilir.
Suda bulunan klorun tespiti gerekir. Aksi durumda klor tüketimi ile birçok rahatsızlık meydana gelebilir.
Sularda Klor Tayini
Klor analizi, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında sağlık mevzuatında bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığının yayımladığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik, insani tüketim amaçlı suların teknik ve hijyenik şartlarının uygunluğu kritik öneme sahiptir. Suların kalite standartlarının sağlanması, kaynak ve içme sularının üretimi, paketlenmesi, satışı ve denetlenmesi sağlanmalıdır.
Havuz sularında bakılan klor analizi ise serbest klor ve bağlı klor olacak şekilde Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik kapsamında bulunmakta olup havuzun açık havuz ve kapalı havuz olma durumuna göre farklı limit değerlerine sahiptir.
Ayrıca klor; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kapsamında Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği Tablo E7.1 Sulamada Geri Kullanılacak Arıtılmış Atıksuların Sınıflandırılması Sınıf A ve Sınıf B tablolarında bakiye klor; Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliğinde ise aktif klor olarak yer almaktadır.
Klor analizi fotometrik olarak sahada anlık olarak ölçülebildiği gibi titrimetrik ya da spektrofotometrik metotlarla laboratuvarda da analiz edilebilmektedir.
İçme-kullanma suyu ve havuz sularında klor tayini konusunda Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği laboratuvarların raporları geçerli sayılmaktadır. Ancak akredite laboratuvarlar kontrol amaçlı hizmet verebilmektedir.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile klor tayini konusunda TÜRKAK’tan akredite; su, atıksu matrislerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkili bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.
Klor analizi hakkında bilgi almak ve analiz yaptırmak için https://www.aem.com.tr/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.