Kimyasal oksijen ihtiyacı analizi, kirlenmiş olan su numunelerinin oksijen tükenme kapasitesinin belirlenmesi adına yapılır. KOİ analizi hem endüstriyel hem de evsel atık suların organik kirlilik derecesinin belirlenmesinde kullanılan bir değişkendir.
Kimyasal Oksijen İhtiyacı Nedir?
Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), su kalitesinin belirlenmesi için kullanılan önemli bir parametredir. Su numunesinin asidik ortamda kuvvetli bir kimyasal oksitleyici ile oksitlenebilen organik madde miktarının oksijen eşdeğeri cinsinden ifadesidir.
Belirli kaynaklar dolayısıyla meydana gelen atıklar için kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), ampirik olarak biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOİ), organik madde ya da organik karbon içeriği ile orantılıdır. BOİ analizinin yapılabilmesi için genellikle önce KOİ analizi yapılır. KOİ/BOİ oranı (1,6-2,5) kullanılarak KOİ değerine göre tahmini BOİ değeri belirlenir ve BOİ analizinde seyreltme oranları belirlenir. Ancak unutmamak gerekir ki BOİ analizi biyolojik olarak parçalanabilen organik maddeleri tespit eder. Numune inert içerikli ise biyolojik olarak parçalanma az olacak ya da olamayacaktır. Bu da literatürdeki KOİ/BOİ oranını sağlamayacaktır.
Kimyasal Oksijen İhtiyacı Analizi Nedir?
Endüstriyel ve evsel kaynaklı atık suların kirlilik derecesini belirleme amacı ile kullanılan birçok parametre arasında en önemlisi kimyasal oksijen ihtiyacıdır.
Organik maddelerin pek çok çeşidi potasyum dikromat (K2Cr2O7) ve sülfürik asit karışımıyla kaynatılarak okside edilir. Numune potasyum dikromat, sülfürik asit ve civa sülfat eklenmesiyle 2 saat kaynatılır. Kaynatmadan sonra kalan indirgenmemiş K2Cr2O7 demir amonyum sülfat (DAS) ile tüketilen K2Cr2O7 miktarının tespiti için titre edilir ve okside olabilir madde eşdeğer oksijene dayanarak hesap edilir.
KOİ analizi için SM 5220 B ve SM 5220 C olmak üzere 2 yöntem vardır. Kapalı akış ve açık akış olarak adlandırılan bu yöntemlerden kapalı akışta numune ve kullanılan kimyasalların hacimleri açık akış metoduna göre daha düşüktür. Temiz suların KOİ analizi için yüksek miktarda numune kullanımı daha doğru olacağından açık akış yöntemi tercih edilmekle beraber kimyasal tüketiminin az olması ve daha az atık üretimi nedeniyle kapalı akış KOİ yöntemi atıksuların analizi için daha fazla tercih edilmektedir.
Numunenin tuz içeriği fazla ise ya da numune deniz suyu ise analiz öncesinde tuzun girişimini engellemek için tuz giderimi yapılmalıdır. Bunun için genellikle TS EN ISO 2789 EK-A metodu kullanılmaktadır.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile kimyasal oksijen ihtiyacı analizi yapmaktadır.