Kazanlar, yakıtın yakılması ile ısı enerjisi elde edilen cihazlardır. Kazanlar, güvenli bir biçimde kurulduğu ve çalıştırıldığında yaşamı ve üretimi kolaylaştırır. Güvenlik koşullarına uyulmadığı zaman bu mekanda çalışan kişilere, işletmeye ve çevrede yaşayanlara tehdit oluşturabilecek tehlikeli bir ekipmandır. Kazan daireleri, ilk olarak yangın tehlikesi, yakıt depolama alanları ve patlama riskleri olmak üzere pek çok konu hakkında ciddi riskler barındıran işletmenin önemli bir yeridir.
Kazan Dairesi Baca Gazı Analizi ve Emisyon Ölçümü
Kazan dairelerinde bakım, onarım, baca temizliği ve ısınma kaynaklı baca gazı ölçümü oldukça önemlidir. Baca gazı emisyon ölçümleri çeşitli nedenlerle yapılır. Bu nedenler aşağıdaki gibidir.
- Çevre izni ve teyit ölçümü, denetim ölçümü
- Emisyon kontrolü ve süreç kontrolü değerlerini incelemek
- Emisyon ve süreç hakkında değerlendirmeleri kontrol etmek
- Yanma verimliliği kontrolü yapmak
- Kazanların verimliliğini artırmak
Kazan dairesi baca gazı ölçümünün temel amacı; konut, üniversite, okul, resmi daire, hastane, kooperatif, toplu konut, iş yerleri, sosyal dinlenme tesisleri ve benzeri yerlerde ısınma kaynaklı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan toz, yanma gazları, hidrokarbonlar ve is gibi kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri denetlemek ve azaltmaktır. Kazan dairelerinin baca gazı ölçümleri belirli aralıklarla yapılır.
Kazan dairelerinin sisteminde uygun yanmayı sağlayacak iki ana etken vardır. Bunlardan ilki, yakıt ayarı, ikincisi ise hava ayarıdır. Bu iki ayarın düzenli bir şekilde maksimum ve minimum değerler arasındaki dengesi sağlanmalıdır. Kazan içinde bulunan yakıtın en uygun şekilde yanma işlemi gerçekleştirilmelidir.
Doğalgaz yakan cihazlarda ideal yanma değerinin anlaşılabilmesi için göz ile yapılan ayarlar yetersiz kalır. Göz ile yapılan ayar ile kazan içerisinde meydana gelen alevin rengine bakılarak yaklaşık bir ayar yapılabilir. Gözle yapılan ayarlamada mavi alev rengi tam değerler bilinmemekle birlikte uygun yanmaya yakın bir yanışı, portakal rengi alev eksik yanmayı ve karbonmonoksit meydana gelişini, farklı bir deyiş ile fakir yanmayı ifade eder. Mor ve kısa alev ise yakıtın tam anlamı ile yakılamamasını anlatır. Bu şekilde oluşan yanmada gözleri yaşartan ve genzi yakan bir gaz oluşumu meydana gelir. Meydana gelen gaz insan sağlığı için tehdit oluşturur. Aynı zamanda doğalgaz yanmadan kazan bacasından atmosfere atılır.
AEM Laboratuvarı; kazan dairesi emisyon ölçümü konusunda uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.