İSG ölçümü, iş sağlığı ve güvenliği ve çalışma ortamı ölçümü olarak bilinen iş yeri çalışanlarının fiziksel ve ruhsal sağlığını etkileyebilecek faktörlerin test, ölçüm ve analizidir. İş güvenliği ölçümü, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında zorunlu tutulmaktadır.
İSG Ölçümü Nedir?
İSG ölçümü, çalışma ortamında anlık kazaları ve uzun vadeli meslek hastalıklarını önlemek amacıyla yapılan ölçüm ve analiz işlemlerinin genel adıdır. İSG ölçümünün temel amacı, İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı çerçevesinde çalışma ortamında bulunan kişisel maruziyetler ile çalışma ortamına yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerin tespiti ve bu amaçla gerekli görülen ölçüm, test ve analizlerinin yapılmasıdır. İSG ölçümleri neticesinde çalışma ortamı kapsamında iş güvenliği raporu hazırlanır.
İSG Ölçümü Ne İşe Yarar?
Çalışma alanlarında çalışanların iş sağlığı ve güvenliği için ölçüm, test, gözlem ve analiz işlemleri bulunur. İş hijyeni ile çalışanlar üzerinde risk yaratabilecek etmenler İSG laboratuvarları tarafından incelenir. İSG Laboratuvarı; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkili ve TS EN ISO/IEC 17025 standardı kapsamında TÜRKAK’tan akredite laboratuvarlara verilen addır. İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Laboratuvarları Hakkında Yönetmelik kapsamında değerlendirme gerçekleştirilir.
İş hijyeni ölçüm, test ve analizi ile çalışma alanlarındaki öngörülemeyen sağlık riskleri belirlenir. İş güvenliği ölçüm ve analizi ile çalışma ortamında ışık seviyesinin yeterli olup olmadığı, çalışanların maske ve kulaklık kullanımına ihtiyaç olup olmadığı, çalışan kıyafetleri ve ortam sıcaklığının değerlendirilmesi ile çalışan sağlığı açısından riskler tespit edilmektedir. Ölçüm ve analiz neticesinde çalışma ortamı konforu sağlanması için çalışma yürütülür.
İSG ölçümü ile ortamda bulunan toz, kimyasal, gürültü, titreşim gibi fiziksel etkenlerin çalışanların üzerindeki etkileri tespit edilir. İSG Laboratuvarları çalışanların dışında ortamda bulunan makine ve ekipman, tesisatlar üzerinde de kontrol sağlayabilir. İş ekipmanlarının kontrolü ile makine ekipmanının kullanımında meydana gelen aksaklıklar tespit edilir.
İSG laboratuvarı ile İSG uzmanlarının uygulaması gereken önlemler tespit edilir. Uzman ve iş yeri hekimi ile birlikte güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı sağlamak amaçlanır.
İSG Ölçümü, Test ve Analizleri Nasıl Yapılır?
İSG ölçümü için yapılan risk analizi esnasında iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi gözetiminde işletmede yapılabilecek İSG ölçüm ve analizleri tespit edilir. Risk analizinin ardından hangi noktalarda ve hangi ölçümlerin yapılacağı belirlenir. İSG ölçümü, iş hijyeni konusunda yetkili laboratuvarlar tarafından keşif yapılarak gerçekleştirilir. İSGÜM, İSG ölçümlerinin tespiti konusunda yetkili laboratuvarın analiz ve ölçümlerini gerekli tutar.
İSG ölçümlerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü İSGÜM ‘den yetkili laboratuvarların raporları geçerli kabul edilir. Sadece akreditasyon belgesine sahip laboratuvarların raporları geçerli sayılmamaktadır. AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile İSG ölçümü konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.