İş güvenliği ölçümü, çalışma ortamında anlık kazaları ve uzun vadeli meslek hastalıklarını engellemek adına yapılan ölçüm ve analiz işlemlerine verilen genel isimdir. İş güvenliği ölçümü 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde zorunlu olarak değerlendirilir.
İş Güvenliği Ölçümü Nerede Yapılır?
İşletme sınırları iş veren sorumluluk alanıdır. Bu alanda sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmak zorundadır. İşletmelerin iç ve dış ortamlarında ölçümler yapılabilir. Dış ortamlarda iç ortamlara nazaran daha az ölçüm yapılır. Dış ortamda en kritik parametre aydınlatmadır. İç ortamda hava kalitesi çalışanların sağlığına direkt etki etmektedir. İç ortam havasında toz, organik ve inorganik kirleticiler, fiziksel parametreler ölçülür.
İşletmelerin özellikle üretim alanlarında iş güvenliği ölçümü yapılmalıdır. Çalışanlar önlem alınmadığı takdirde uzun vadede meslek hastalıklarına yakalanabilir.
Ölçüm ve Analiz Parametreleri Nasıl Belirlenir?
Çalışma ortamında gerçekleştirilen iş güvenliği ölçümü için parametrelerin doğru belirlenmesi en kritik aşamalardan bir tanesidir. İşletmede hemen her bölümde aydınlatma ölçülmelidir. Gürültünün yüksek olma ihtimali olan yerlerde gürültü maruziyeti ölçümü ile mevcut seviye ölçülebilir. Kullanılan kimyasalların, MSDS (Material Safety Data Sheet veya Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) dosyaları itina ile incelenerek, çalışma ortamına karışması muhtemel kimyasallar maruziyet olarak ölçülmelidir. Hammadde ve proses doğrultusunda toz, ağır metal gibi parametreler de bakılabilir. Forklift gibi araç kullanıcıları veya darbeli el aleti kullanıcıları için titreşim maruziyeti ölçülmelidir.
Benzer maruziyet grupları ile aynı işi yapanlar gruplandırılmalıdır ve bu grupların her birini temsil edecek ölçüm adetleri belirlenmelidir.
İş Güvenliği Ölçümü Nasıl Yapılır?
İş emri doğrultusunda yetkili laboratuvarda hazırlık yapılır. İşletmelerin istediği kişisel koruyucu donanımlar ile işletmeye gelinir ve yetkilisi ile görüşülür. Ölçüm öncesinde planlama yapılır. Mesai ile pompa, dozimetre ve çeşitli cihazlar ile işletmede çalışan kişiler üzerinde, çalışma alanlarında ölçüm yapılır.
Maruziyet ölçümleri en az 2 saat en fazla 8 saat olacak şekilde ölçülebilmektedir. 2 saatten az çalışma süresi olan yerlerde çalışma süresince ölçüm alınır, hesaplama bu doğrultuda yapılır.
Hangi Şirketler Yetkilidir?
İş güvenliği ölçümü konusunda, yetkilendirilmiş iş hijyeni ölçüm test ve analiz yapan laboratuvar listesi İSGÜM internet sitesinde yer almaktadır.
AEM Laboratuvarı, iş güvenliği ölçümü konusunda TÜRKAK’tan akredite, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetkilidir. Teknik imkanları, deneyimli kadrosu ve kaliteli hizmet anlayışı ile Türkiye genelinde iş güvenliği ölçümü hizmeti vermektedir.
Her işin kendi içerisinde birtakım zorlukları vardır. Bu nedenle günümüzde de faaliyet gösteren pek çok iş yerinde ya da çalışma ortamında muhtemel tehlikeler bulunur. Bu tehlikelerin önlenebilmesi içinde iş güvenliği ölçümleri çok önemlidir. Çünkü iş güvenliği ölçümü bir iş yerindeki potansiyel sorunların tespit edilmesi için yapılır.
İlgili kanun esas alındığında işyerinde çalışan tüm çalışanların sağlık ve güvenliğini en iyi şekilde korumak işverenin sorumluluğundadır. Bu bağlam kapsamında da çalışanların başına gelebilecek olan tüm sorunların önceden tespit edilmesi için İSG ölçümleri önemli bir değere sahiptir. Çünkü, tehlikelerin önceden tespit edilmesi ve önlemlerin alınmasında aktif rol alır.
İş Güvenliği Ölçümlerinin Bağlı Olduğu Kanun Hangisidir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 6331 sayılı 10. maddesi incelendiğinde iş yerlerinde oluşabilecek genel tehlikeler detaylı olarak ifade edilmiştir. Bu kapsamda da 6331 Sayılı İş Sağlığı Kanunu ile işverenlerin kendi çalışanlarının ortamda maruz kaldığı ya da kalabileceği risklerin belirlenmesi bir zorunluluk olarak ifade edilir. Bu nedenle de işverenin bu risklerin belirlenmesi hususunda etkin rol alması ve tüm kontrol ve ölçüm işlemlerini yetkili laboratuvarlar ile gerçekleştirmesi gerekir.
İş Güvenliği Ölçümleri Nasıl Yapılır?
İş güvenliği ölçümlerinin yapılabilmesi için işverenin çok sıkı bir araştırma yapması önerilir. Çünkü, her laboratuvarın yaptığı ölçüm yetkili merciler tarafından kabul edilmeyebilir. Bunun ana nedeni ise iş güvenliği ölçümlerinin kapsamlı ölçümler olması ve ilgili bakanlıklar tarafından bu konunun denetleniyor olmasıdır.
Bu kapsamda da aslında iş güvenliği ile ilgili ölçümler yapılırken eğer yapılan ölçüm konusunda yetkili olmayan bir laboratuvar ile çalışırsanız bu hem sizin firmanız için hem de ilgili bakanlıklar için sorunlu bir durumun oluşmasına neden olabilir. Bunun önlenebilmesi için ise çok detaylı bir analizin yapılması, doğru laboratuvarlarla çalışılması ve yetkili kurumlar ile iletişime geçilmesi gerekir. Böylelikle en doğru ölçümlerin yapılması mümkün hale gelecektir.
Ülkemizde ya da dünyanın herhangi bir yerinde görev alan pek çok ölçüm laboratuvarları vardır. Bu laboratuvarların her birinin ise uyması gereken bir yönetmelik ya da kanun vardır. Bu kanunların iyi bir şekilde anlaşılması ve laboratuvarın ölçüm hizmeti verdiği konu hakkında yetkili olması çok değerlidir. Aksi takdirde yapılan ölçümün güvenilirliği ve bilimselliği sorgulanabilir.
İş güvenliği ölçümleri konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili olan laboratuvarların raporları geçerlilik gösterir. Akreditasyon belgesine sahip olan laboratuvarların raporları geçerli sayılmaktadır. AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile iş güvenliği ölçümleri konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili, Türkak’tan akredite bir kuruluştur.