Su, canlıların yaşamı ve sürdürülebilir bir dünya için oldukça önemlidir. Suyun kaliteli olması insan sağlığı ve doğa için belirleyici bir faktördür. Su kalitesinin tespit edilmesi canlıların sağlığı açısından önem taşımaktadır.
İçme Kullanma Suyu Nedir?
Şehir şebekeleri, kuyu, çeşme ve yine aynı amaçlarla kullanılan teknik yöntemlerle arıtılmış nehir, dere ve göl suları içilebilir su olarak nitelendirilir. İçme ve kullanma sularında suyun kalitesinin tespitinde mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizler gerçekleştirilir. İçme kullanma suyu analizi, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı yetkisindeki Halk Sağlığı Laboratuvarları tarafından yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı bu yönetmelik çerçevesinde özel kuruluşlara yetki devri yapmamaktadır.
İçme Kullanma Suyu Analizi Nedir?
İçme ve kullanma suyu analizi; su depolamak amacıyla kullanılan tanklar, su kuyuları, tanker ile elde edilen sular ve su sebilleri için uygulanır. Musluk veya şebeke sularından elde edilen sulardan, arıtma sistemlerinden elde edilen sulardan içme ve kullanma suyu analizi için numune alır. Alınan numune ile analiz yapılır.
Su analizi laboratuvarları, numune suların incelendiği ve içeriğindeki maddelerin tespitinin yapıldığı laboratuvarlardır. İçme ve kullanma suyu analizi çalışma ortamlarında ilk aşamada çalışanların sağlığını korumak amacıyla gerçekleştirilir. İçme kullanma suyu analizi, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında iş yeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı tarafından talep edilebilir.
İçme kullanma suyu analizi, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik; Ek-1 ile bu yönetmelikten yararlanarak yayımlanan TS 266 Sular – İnsan Tüketim Amaçlı Sular standardına göre yapılmaktadır. Bu kapsamda yer alan gösterge parametrelerinin bazıları şu şekilde sıralanabilir: alüminyum, amonyum, klorür, C, perfringens (sporlular dahil), renk, iletkenlik, pH, demir, mangan, koku, oksitlenebilirlik, sodyum, sülfat, tat, koloni sayımı, koliform bakteri, TOK ve bulanıklık. Bu değerlere ekleme ve çıkarma yapılması da mümkündür. Numunelerin alınması ve analiz yapılabilmesi için gereken süre ve numune saklama şartları kritik önem arz etmektedir.
İçme ve kullanma suyu analizi konusunda, Sağlık Bakanlığı’nın yetki devri gerçekleştirdiği laboratuvarların raporları resmi işlemlerde geçerlilik gösterir.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile içme kullanma suyu analizi konusunda TÜRKAK’tan yetkili bir kuruluştur. AEM Laboratuvarı kontrol amaçlı analiz yapmaktadır. Ayrıca, numune alma ve Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarına teslim hizmeti de sunmaktadır.
Siz de içme suyu analizi yapan firmalar arayışındaysanız AEM Laboratuvarı’nı tercih edebilirsiniz.