Çalışma ortamında kirli havanın tahliyesi çalışanlar açısından oldukça önemlidir. Çalışma ortamındaki iş güvenliği, ortamdaki termal ve iç konfor analizleri ile tespit edilmektedir. Havalandırma tesisatları kötü havanın bertarafı konusunda önem arz etmektedir.
Havalandırma ve klima tesisatları, çalışanların sıcak ve soğuk hava ortamından etkilenmemesi, temiz olmayan hava akışından dolayı oluşabilecek etkilerden korumaya yönelik sistemlerdir. Bu nedenle havalandırma tesisatlarının periyodik kontrolünün yapılması önemlidir.
Havalandırma sisteminin doğru çalışması ile çalışanların olumsuz koşullardan etkilenmesi minimuma indirilebilir. Çalışma ortamında havalandırma sisteminden kaynaklı problemler çeşitli meslek hastalıklarına yol açabilir. Kısa vadede etkisi görülmeyen hastalıklar, belirli bir süre sonra kendini ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle havalandırma sistemleri insan sağlığı için önem taşımaktadır.
Havalandırma Ölçümü Nedir?
Çalışma ortamında hava gereksiniminin giderilmesi, kirlenmiş ya da kirlenmekte olan havanın uygun biçimde temiz hava ile bertaraf edilmesi, ortam sıcaklık, nem ve uygun hava akımının termal konfor şartlarına uygun biçimde sağlanması için havalandırma tesisatının uygun şekilde kurulması gerekir.
Çalışma ortamlarındaki havalandırma sistemleri, “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”ne bağlıdır. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Ek-III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile ilgili Hususlar kısmında, “Havalandırma tesisatı periyodik muayene aralığı ve kriterleri standartlarda aksi bir şekilde yer almamış iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri ve muayeneleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır.” ibaresine göre çalışma ortamında belirli aralıklarla periyodik kontrol yapılmalıdır.
Yönetmelik kapsamında, havalandırma tesisatı kullanım sıklığına bağlı olarak yılda en az bir kez ya da daha fazla aralıklarla olmak şartı ile mutlaka havalandırma tesisatı periyodik kontrol muayenelerinin projede tespit edilen kriterlere uygun olup olmadığının tespit edilmesine yönelik olarak yapılması gerekir. Bu kapsamda periyodik kontrolün yapılması zorunludur.
Havalandırma Tesisatının Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır?
Havalandırma ve klima tesisatının periyodik kontrolü uzman ekipler tarafından yapılır. Bu kapsamda ilk aşamada hava akımını sağlayan parçalar denetlenir. Hasarlı ya da eksik parça olup olmadığına bakılır. Havalandırma kanallarının kontrolü yapılır. Tesisatta bulunan fanların durumu tespit edilir. Hava filtresi bulunuyorsa kontrol edilir. Hava akımını sağlayan borular ve hava filtresi varsa temizlenir. Havanın hızı ve temizliği ölçülerek kontrol tamamlanır
Periyodik kontrol kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili çalışanların raporları geçerli sayılmaktadır. AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile periyodik kontrol konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkili hizmet vermektedir.