Gri su, siyah su haricindeki az kirletici içeren evsel atık suların genel adıdır. Mutfaktan, küvetten, duştan, lavabodan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen atık suları tanımlar. Gri su kirleticileri olarak şampuan, sabun, diş macunu gibi temizlik maddeleri, pişirme yağı, saç, yiyecek parçaları gibi maddeler örnek verilebilir.
Evsel atık sular içerisinde en büyük orana sahip olan gri su, içme suyu kalitesinde değildir. Bu sebeple içme suyu tüketim oranını yarıya indirir. Diğer sistemlere göre gri su arıtma daha kısa sürede olup daha ekonomiktir. Böylece elde edilen arıtılmış su daha hijyenik olur. Arıtılan gri su doğadaki su dengesini olumlu etkiler ve su kaynaklarının korunmasını sağlar.
Gri Suyun Özellikleri Nelerdir?
Gri su, evsel faaliyetler neticesinde meydana gelen atık sudur. Evdeki kişi sayısına, insanların yaşam standartlarına, sosyokültürel alışkanlıklara ve evde kullanılan kimyasallara göre değişiklik gösterebilir. Bu değişkenlerle doğru orantılı olarak gri su, karakteristiği değişen bir yapıya sahiptir.
Ortalama bir gri suyun toplam organik yüke yaklaşık %50 gibi bir katkısı vardır. Aynı zamanda gri su, evsel atık suda yer alan toplam askıda katı maddelerin dörtte biri ve toplam fosforun üçte ikisinden fazlasını içerir.
Çamaşır ve bulaşık deterjanları gri sudaki fosforun ana kaynağını meydana getirir. Mutfak lavabosundan gelen ve yiyecek parçacıkları olan gri su ile çamaşır yıkamadan gelen gri su ve duştan gelen gri suya göre kirlilik oranı birbirinden farklıdır. Mutfak suları duştan gelen sudan daha kirlidir. Dolayısıyla tüm gri sular, tam olarak gri su statüsünde değildir.
Gri suyun karakteristiğine bağlı olarak farklı su arıtma yöntemleri kullanılır. Gri su arıtma sistemi işlemlerinde kullanılan filtrasyon sistemleri çok yağlı sulara karşı hassas olduğundan dolayı mutfak evyelerinden gelen atık suların ayrı bir şekilde toplanarak yağ ayırıcıdan geçirildikten sonra gri su arıtma sistemlerine bağlanması gerekir.
Gri Su Geri Kazanımı
Geri kazanılan suyu; kullanmadan önce gri su analizi yapılmalıdır. Böylelikle suyun istenilen kalite kriterlerine uyup uymadığı kontrol edilebilir.
Gemilerde oluşan gri suların da belirli aralıklar ile izlenmesi gerekmektedir. 2013 Vessel General Permit – VGP) kapsamındaki, 19 Aralık 2013 tarihi ve sonrasında 15 ya da daha fazla mürettebat kapasitesiyle inşa edilen gemiler, yılda en az 14 gün ara ile iki gri su analizi yaptırmalıdır.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmeti ile gri su analizleri konusunda Türkak’tan akredite bir kuruluştur.