Gemi yağlarının analizi de kritik ve ağır çevre şartları sınıfında bulunur. Bunun sebebi gemi yağlarının kullanıldığı ana makine, şaft yatakları, yardımcı dizel makineler, pervane şaftı, hava kompresörleri, ambar kapakları, vinçler, dümen dişleri ve halat ırgatları gibi daha pek çok kritik ekipmanın olmasıdır. Bu ekipmanların hepsinin sorunsuz bir şekilde çalışması, geminin varış limanına sorunsuz bir şekilde ulaşabilmesini doğrudan etkiler. Bu nedenle hayati bir önem taşır.
Denizcilik yağlarında yağın temel karakteristik özellikleri, aşınma ve kontaminasyon seviyeleri, ekipmanın durumu ile ilgili detay verir.
Gemilerde Yağ Analizi Yapmanın Faydaları
Gemilerde yağ analizi, problemlerin erkenden saptanmasına olanak sağlar. Bu sayede problemler büyük arıza ve kazalara yol açmadan tamir edilebilir. İş yüküne uygun olarak bakım programının yapılmasına imkan verir. Bakım programında, periyodik bakım işlemlerinin yapılıp yapılmadığının kontrol edilebilmesine ve gözlemlenebilmesine yardımcı olur. Onarımları, arıza süresini ve ünite ömrünü öngörerek bütçenin daha iyi düzenlenebilmesini sağlar.
Yağ numuneleri içerisinde meydana gelen belirli büyüklükteki aşınmış metalleri ve kirliliği tespit etmek amacıyla kullanılan periyodik bakım programıdır. Böylelikle motorlar, dişliler ve hidrolik sistemler izlenebilir. Yağ numunesinin bünyesindeki metal konsantrasyonundaki anormal artış sistemde anormal bir sürtünmenin göstergesidir. Metal konsantrasyonundaki anormal artış doğrulandığı takdirde sistem daha büyük bir problemin meydana gelmesinden önce kurtarılmış olur. Yağ analizleri ile aşınmış ürünleri tanıyarak arıza oluşmadan önce koruyucu önlem alınabilir.