Gemilerde balast suyu, gemilerin balast tanklarında ya da ambarlarında tutulan, sefer boyunca güvenli gemi dengesini sağlamak amacıyla kullanılan yüktür. Gemi balast suyu, gemilerin taşıma kapasitesinin yaklaşık %30-35’ini oluşturan her türlü tuzlu veya tatlı sudur.
Balast Suyu Nedir?
Balast suyu, genellikle gemilerin yük taşımadığı durumlarda veya yüksek stabilite gerektiren yerlerde geminin dengesini ve manevra kabiliyetini artırmak amacıyla tercih edilir. Genellikle yüksüz gemilerin dip tanklarına balast alınır ve ağırlık merkezi değiştirilerek denge sağlanır. Balast suyu ile geminin dengesi sağlanırken manevra yeteneği artar. Gemideki gerilimin azalması sağlanır.
Balast Suyu Yönetimi Neden Önemlidir?
Balast suyu, geminin durumuna göre doldurulur veya denize boşaltılır. Deniz aşırı hareket eden gemilerin balast sularının denize aktarılması ekolojik dengeyi bozmaktadır. Dünya üzerinde her yıl milyarlarca ton balast suyu gemiler tarafından yer değiştirdiği ve bununla birlikte su içerisinde yer alan canlılarında yaşam alanlarının da değiştiği tahmin edilmektedir. Balast sularında bulunan canlıların bir kısmı gemi üzerinde yolculukları esnasında balast suyundaki sıcaklık değişimleri, yiyecek kıtlığı ve ışıksız ortam sebebi ile ölürler, fakat sağ kalan ve çok dirençli olan bir kısım canlılar ise geldikleri yeni deniz ekolojisine karışmaktadırlar. Bu karıştıkları ortamda ise, doğal çevreyi işgal ederek istilaci tür haline gelebilirler.
Gemilerin balast suları ile mikroorganizmalarını yeni ekosisteme ulaştırması, deniz ekosistemi üzerinde önemli tehditler oluşturur. Bu nedenle balast suyunun kontrolü son derece önemlidir. Balast suyu yönetimi ile balastın deşarj edilmesi ve arıtma teknikleri belirlenir.
Balast suyu ile taşınan mikroorganizmaları önleyebilmek amacıyla 2004 yılında Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) platformu tarafından Uluslararası Gemilerin Balast Suları ve Sediment Kontrolü ve Yönetimi Sözleşmesi ülkemizin de içerisinde yer aldığı pek çok ülke tarafından imzalanmıştır. Sözleşmeye göre, gemiler balast suyu değişimi yapmadan balast sularının arıtımı ve balast suyu analizi ile kontrol edilmesi gerekmektedir.
Gemi Balast Suyu Numune Alma
Balast suyunun performans standartlarına uygun olup olmadığını tespit etmek için numune alınması ve analiz edilmesi gerekmektedir. Analizler, IMO (International Maritime Organization, Uluslararası Denizcilik Örgütü) ve USCG (United States Coast Guard, Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik Teşkilatı) gereklilikleri doğrultusunda yapılır. Deşarj edilen balast sularının, D-2 Balast Suyu Performans Standardı’nı sağlaması gerekmektedir.
AEM Laboratuvarı; teknik imkanları, uzman kadrosu ve kaliteli hizmeti ile balast suyu analizi ve numune alma konusunda TÜRKAK’tan yetkili bir kuruluştur. AEM Laboratuvarı, Türkiye genelinde hizmet vermektedir.