İş hijyeni kapsamında fiziksel etken ölçümleri ile çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü gürültü, titreşim, aydınlatma gibi fiziksel etkenlerin nitelik ve nicelik tayininin belirlenerek raporlanması gerekir.
İşveren, güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için risk değerlendirmesi yaparken gerekli görülen hallerde fiziksel ve kimyasal tehlike kaynaklarını kişisel maruziyet ve ortam ölçümü ile belirler. Çalışma ortamındaki kişisel maruziyetler ile çalışma ortamında yer alan fiziksel ve kimyasal etkenlerle ilgili işverenin iş yeri ortamında çalışanların maruz kaldığı risklerin tespiti için gerekli iş hijyeni ölçüm, test ve analizlerinin İSGÜM tarafından yetkilendirilen İş Hijyeni Ölçüm ve Analiz yapan laboratuvarlar tarafından yapılması gerekir.
Fiziksel Etken Ölçümü Çeşitleri
Fiziksel risk etkenleri, çalışanların sağlığını etkileme olasılığı bulunan faktörlerdir. Çalışılan ortamın nem, sıcaklık, aydınlatma, gürültü, titreşim, basınç vb. özellikleri çalışanların sağlığını doğrudan etkileyebilir. Fiziksel çalışma şartları, iş yerleri arasında değişkenlik gösterir. Çalışılan ortamda fiziksel olumsuzluklar söz konusuysa koşulların iyileştirilmesi çalışan sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Termal Konfor
Termal konfor, bir iş yerinde çalışanların sıcaklık, nem, hava akımı gibi iklim koşulları açısından rahat olmalarıdır. Çalışanlar zamanının büyük çoğunluğunu iş ortamında geçirir. Bu nedenle çalışma ortamının sıcak veya soğuk hava koşullarına uygun olması gerekir. Aksi durumda çalışanların sağlık sorunları meydana gelebilir.
Aydınlatma
Aydınlatma, iş yerinde çalışanları etkileyen bir diğer faktördür. İş yerlerinde güvenli çalışma ortamı için ideal aydınlatma düzeyini belirlemede aydınlatma ölçümü yapılır. İşletmenin çalıştığı sektör ve yapılan iş baz alınarak ideal aydınlatma düzeyi belirlenir.
Titreşim
Titreşim genellikle dış ortamda taş ocağı, maden sahası, şantiye alanı; iç ortamda ise fabrika ve çeşitli alanlarda kullanılan ekipman ve makina kaynaklı fiziksel bir durumdur. Titreşimin kişisel veya çevresel etkisi bulunur. İş sağlığı ve güvenliği açısından titreşim maruziyeti önem kazanır. Titreşim bir ortamda olması gerekenden yüksekse o ortamda pek çok sorun baş gösterir. Çalışanlar üzerinde yorgunluk, halsizlik gibi birçok rahatsızlık meydana gelir.
Gürültü
Gürültü, insan üzerinde olumsuz etki yapan her ses olarak tanımlanır. Endüstriye gürültü, iş yerinde veya ofiste çalışanlar üzerinde olumsuz fizyolojik veya psikolojik etkiler bırakabilecek sesler olarak ifade edilebilir. Gürültü ölçümü iş ve dış ortam olarak ikiye ayrılır. İç ortam gürültü ölçümü; çalışan gürültü maruziyeti, çalışan ortamında noktasal gürültü ölçümleri olarak tanımlanır. Dış ortam gürültü ölçümü ise çevresel ve akustik gürültü ölçümüdür.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile fiziksel etken ölçümü konusunda hizmet vermektedir.