Kimya deneyleri için laboratuvarda kullanılması gereken bazı alet ve gereçler vardır. Bu araçlardan biri de etüvdür. Etüv, laboratuvar ortamında farklı amaçlar için sıklıkla kullanılmaktadır. Laboratuvar çalışmaları sırasında kullanılan etüv kimyasal maddeleri ve cam malzemeleri kurutma ve/veya numuneleri buharlaştırma amacıyla ya da sterilizasyon amacıyla kullanılır.
Etüv Nedir?
Etüv, belirli sıcaklıklarda bakteri ve mikroorganizmaların üreme, çoğalma ve öldürülmesi, sterilizasyon, ısıtma, pişirme ya da kurutma amaçlı kullanılan laboratuvar aletidir. Etüv, inkübatör ile aynı görevi görür. Ancak inkübatör ile etüvün farkı, aralarındaki ısıdır. Etüv, 60-250 dereceye kadar çıkabilirken inkübatör ise 80 derecede kullanılır. Her iki alet de kuru ısı sterilizasyonunda tercih edilir.
Etüvler değişik hacimlerde üretilir. Analog ya da dijital olarak ayarlanabilir. İki kat sac levhadan meydana gelir ve hava geçirmez özelliktedir. Etüv, elektrostatik toz boya ile boyanmıştır. Kabin içi paslanmaz çelikten ve eroksallı alüminyumdan imal edilir. Yüksek ısı izolasyonu özelliği ile kullanım giderlerinde maliyeti düşürür.
Etüv Çeşitleri Nelerdir?
Etüv çeşitleri şu şekildedir;
Kuru ısı etüvleri: Bu etüv türünde ısı 150-180 derece arasındadır. Çeşitli cihazların dezenfeksiyonunda kullanılır.
Nemli ısı etüvleri: Nemli ısı etüvlerinde basınç altında kaynayan suyun sıcak buharı kullanılır.
Formollü etüvler: 80 derecede ısıtılmış su buharına formol karıştırılarak buharın mikrop kırıcı etkisinin artırıldığı etüv çeşididir. Kumaş, kürk, kauçuk gibi malzemelerin dezenfeksiyonunda bu ısı etüv türü tercih edilir.
Etüv Kullanım Alanları Nelerdir?
Laboratuvar, sağlık ve tekstil gibi birçok sektörde kullanılır.
Etüvün kullanım alanları şu şekildedir;
- Mikrop öldürmede kullanılır. Mikrop öldürmede kullanılan etüvlerin sıcaklık aralığı 160-180 derece arasındadır.
- Deneysel mikrop üretiminde kullanılır.
- Cerrahi aletlerin dezenfekte edilmesinde tercih edilir.
- Kumaş, kürk ve kauçuk gibi nesnelerin dezenfeksiyonunda tercih edilir.
- Kurutma, ısıtma ve pişirme işlemlerinde kullanılır.