Mikrobiyoloji analizi, yiyecek, içecek, çevresel ya da klinik alanlarda mikroorganizmaların belirlenmesi, tanımlanması ya da sayımı için biyolojik, biyokimyasal, moleküler ya da kimyasal tekniklerin kullanılarak yapılmaktadır.
Mikrobiyoloji analizi yardımıyla Escherichia coli (E.coli), toplam koliform, Fekal streptococcus ve entercoccus, Legionella spp, Pseudomonas aureginosa, Salmonella spp, heterotrofik bakteri, Clostridium perfringens gibi birçok mikroorganizma türü belirlenir. Bu mikroorganizmalar içerisinde en çok analiz edilenler ise koliform, E. coli, fekal koliform ve toplam canlı sayısıdır.
Esherichia coli (E.coli) Nedir?
Esherichia coli (E.coli) olarak bilinen Esherichia coli, Enterobacteriaceae familyasında yer alır. Gram (-), anaerob, fakültatif ve çubukçuk formunda yer alır. E. coli kısa tipik hareketli olurken bazıları ise hareketsizdir. E.coli’nin Salmonella’dan ayırımındaki temel özelliklerin başında laktozu ve sakkarozu fermente ederek asit ve gaz oluşturması gelmektedir.
Koliform bakterileri oluşturan cinsler Citrobacter, Enterobacter, Escherichia, Hafnia, Klebsiella, Serratia, Yersinia şeklindedir.
Escherichia coli (E. coli) bakterisinin diğer koliformlardan ayırt edici özelliği 44 °C’de laktoz fermantasyonu yapabilmesi, bazı özel kültür ortamlarında büyüyebilmesi ve bu ortamlarda oluşturduğu renktir. Genel koliform grubundan farklı olarak E. coli büyük olasılıkla dışkı kaynaklıdır ve onun varlığı dışkı kirlenmesinin açık bir belirtisidir.
E.coli Analizi Nedir?
E.coli arama ve sayım çalışmaları için kullanılan tüm standart yöntemler koliform grup aramasına yönelik çalışmalardır. Çalışmanın aşamaları sırasıyla şu şekildedir;
- Koliform grup bakterilerinin muhtemel sayılarını tespit etmek
- Koliformların kesin sayısını onaylamak ve farklı bir besiyerinde koliform sayısını belirlemek
- coli sayısını belirlemektir.
E.coli sayısını belirlemek için kullanılan yöntemler şu şekildedir;
- En muhtemel sayı yöntemi (EMS)
- Katı besiyeri kullanılan yöntemler
- Hızlı sayım yöntemi
- Membran filtrasyon yöntemi
E.coli Analizi Nedir?
En Muhtemel Sayı Yöntemi
En muhtemel sayı yöntemi EMS, tüp besiyerlerine inokule yapılan su numunesinin inkübasyonu sonucunda meydana gelen renk değişikliği ve bulanıklık farkının istatistiksel ilişkisi tespit edilir. Su numunesinden üç ardışık dilüsyon oluşturulduktan sonra her dilüsyon 3 veya 5 adet tüpe inokule edilir. İnokule edildikten sonra inkübasyona bırakılır. Bu işlemin ardından bulanıklık yönünden araştırılır. Eğer numunede bulunuyorsa tüplerde renk ve bulanıklık açısından farklılaşma söz konusudur. Yöntem, çoklu tüplerde görülen renk değişikliği ya da yoğunluk farkı sonucunda bakteri varlığına ilişkin bir sayı da sağlamaktadır.
Katı Besiyeri Yöntemi
Mikrobiyolojik analizlerde kullanılan yöntemlerden biri de katı besiyeri yöntemidir. Bu yöntem toplam koliform ve E.coli de dahil olmak üzere tüm mikroorganizmalar için tercih edilir. Bu yöntemde her mikroorganizma için üretilmiş besiyerleri kullanılır. Bu analizle meydana gelen kolonilerin sayımı yapılır. Ekim neticesindeki organizma sayısı hesaplanarak sonuca varılır.
Membran Filtrasyonu Metodu
Bu analiz yönteminde su örneğinin bilinen miktarı membran filtreden geçirilerek muhtemel koliformların membran filtre tekniğiyle 21±3 saat içinde 44±0,5 °C’de seçici besiyerinde inkübasyona tutulur. Oluşan muhtemel koliform kolonileri doğrulanarak koliform ve E.coli miktarı tayin edilir.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışıyla koliform ve E.coli analizi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.