Artan denizcilik faaliyetleri limanlara olan ihtiyacı artırmaktadır. Liman faaliyetleri ile denizlerde bulunan dalga ve akıntı sebebiyle zaman içerisinde sediman birikmektedir Sediman birikimleri gemilerin limana giriş ve çıkışı için problem yaratmaktadır. Bu nedenle biriken sedimanların belirli aralıklarla taranarak alınması deniz taşımacılığı açısından kritik öneme sahiptir.
Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı Nedir?
Dip tarama çevresel yönetimi, dip tarama faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan malzemeler ile bu malzemenin boşaltılacağı, deniz alanlarının çevresel yönetimi, bertarafı ve faydalı kullanımına yönelik hususları içermektedir. Dip tarama ve boşaltma işlemlerinden önce, işlemin çevresel bakımdan uygunluğunun belirlenmesi amacıyla Dip Tarama Çevresel Yönetimi Planının hazırlanması gerekir.
Deniz temizliği için dip tarama faaliyetlerinin çevresel yönetimi gerekir. Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi, deniz faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan tarama faaliyetlerinin verimli kullanımı ile insan ve çevre sağlığına hasar vermeyecek biçimde deniz ortamına bırakılması ya da bertarafına dair usul ve esaslar 14.01.2023 tarihinde yayınlanan “Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği” ile belirlenmiştir. Bu Yönetmeliğin temel amacı, deniz ve nehir ağızlarında oluşan malzemelerinin çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek biçimde boşaltılması ya da bertarafıdır.
Tarama malzemelerinin bertarafında her faaliyet için malzeme özellikleri tespit edildikten sonra tarama malzemelerinin boşaltılacağı deniz alanına ilişkin çalışmalar yapılarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuru yapılarak uygun bulunması durumunda boşaltım faaliyetleri yapılmaktadır.
Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı Kim Tarafından Hazırlanır?
Dip tarama faaliyetleri gerçekleştirmek isteyen işletmeler, Yönetmelik çerçevesinde Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı hazırlamalı ve yetkili birimlere sunmalıdır. Hazırlanan plan; dip tarama faaliyeti, boşaltım yerleri, gerekli ekipmanlar, teknoloji ve metoda ilişkin bilgiler bulunmalıdır.
Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı, Çevresel Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında yetkilendirilmiş, dip tarama ve boşaltım konularında Bakanlık tarafından düzenlenen eğitim alan personel bulunduran çevre danışmanlık firmaları tarafından hazırlanmaktadır.
Bakanlığa sunulan Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı incelenerek uygun bulunması durumunda Uygunluk Belgesi verilmektedir. Uygunluk Belgesi ile dip malzemenin boşaltıldığı alanlarda olası değişikliklerin tespiti için izleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu izleme çalışmaları kapsamında İzleme Raporları hazırlanarak sunulmaktadır.
Numune alma ve analiz çalışmaları Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarca, yetkilendirilmiş laboratuvarların bulunmaması durumunda akredite laboratuvarlarca yapılır.
Analizler dip tarama faaliyeti sonucunda oluşan malzemenin boşaltıldığı deniz alanında oluşabilecek değişikliklerin tespit edilmesi amacıyla Ek-1’de yer alan Tablo 5’te belirtilen parametrelere göre yapılır. Numune alım noktaları, boşaltım alanının ortasından ve boşaltım faaliyetinin etkileyebileceği deniz alanının sınırlarında olacak şekilde, en az 5 örnekleme noktasında deniz yüzeyinden numuneler alınıp ayrı ayrı analizleri yapılarak gerçekleştirilir.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile sediment analizi ve dip tarama analizi kapsamında hizmet sunmaktadır.