Sediment, genel olarak çözeltideki veya süspansiyondaki katı partikül yığınının dibe çökmesi ile oluşan malzemelerdir. Dip sediment ise sudaki bir alanın tabanında biriken partikül yığınlarını adlandırmak için kullanılır. Sulak alanların dip kısımlarındaki sedimentler, ortamdaki organizmaların biyoçeşitliliğinin ve su kalitesinin belirlenmesi açısından önemlidir. Dip sedimentleri; kum, çakıl, çamur, organik malzemeler gibi malzemeler içerebilir.
Dip Sediment Numunesi Nedir?
Dip sediment numunesi, sulak alanın tabanındaki sedimentlerin örneği olarak alınır. Bu numuneler, genellikle sulak alanda yaşayan organizmaların biyoçeşitliliği ve suyun kalitesi hakkında önemli bilgiler verir.
Dip sedimentleri, su yüzeyindeki hareketlilik ve akış sebebiyle suyun tabanında biriken maddeleri kapsar. Dip sedimentleri, organik malzemelerin yanı sıra kum, çakıl, çamur gibi maddeler de içerebilir. Bu maddeler, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Dip Sediment Numunesi Nasıl Alınır?
Profesyonel ekipler tarafından gerçekleştirilen dip sediment numunesi alma işleminde özel malzemeler kullanılır. Dip sediment numunesi şu şekilde alınabilir:
- Dip sediment numunesi almak ve sediment örneği almak için tasarlanmış malzemelere ihtiyaç duyulur. Bu malzemeler genel olarak; van veen grap kepçesi olarak da adlandırılan sediment örnekleme aparatı, numune kapları, kürek, elek, plastik poşet ve araçlarda bulunan numunenin +4 koruma koşulunu sağlayan mini buz dolaplarıdır.
- Sediment örneği almak için kullandığımız standartlara göre numune alımı yapılır. Bu standartlar; 5667-3 numunelerin muhafaza ve korunması ve 5667-12 Göllerden, nehirlerden ve nehir ağızlarından dip sediment numunesi alma standartlarıdır.
- Dip sediment numunesi almak istediğiniz su kaynakları; deniz, nehir, göl ve baraj gölleridir.
- Dip sediment numunesi alma alanını belirleyin. Numune alma alanı, numune alınacak bölgeyi belirtir.
- Sediment örnekleme aletini kullanarak örneği alın. Örnekleme aletini numune almak istediğiniz bölgenin üzerinde tutup bir süre sonra örnekleme aletini yavaşça suya bırakın. Sediment örnekleme aleti tabana ulaştığında, örnekleme aletini yavaş bir biçimde çekin. Bu sayede örnekleme aletinin sediment örneği ile dolacaktır.
- Aldığınız numuneyi numune alma kaplarına aktarın (bu kaplar alacağınız parametreye göre cam ve plastik kaba alınmalıdır). Daha sonra numunenin etiketlemesi yapılıp numune kaplarına yapıştırılır. Ardından numuneyi temsil eden tutanak verileri doldurulur.
- Son olarak dip sediment numunelerini buzdolabına yerleştirerek laboratuvara gidene kadar muhafaza edebilirsiniz. Bu, numunelerin bozulmasının önüne geçecektir.
Dip sediment numunelerinin alınması esnasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yönetmelikleri ve örnek alınan su kaynağına ilişkin yasal düzenlemeler dahil olmak üzere ilgili yerel yönetmeliklere uyulması önemlidir.
Dip Sediment Numunesi Ne İçin Kullanılır?
Su kalitesi ve organizma biyoçeşitliliği konusunda önemli bilgiler sunan dip sediment numuneleri, sulak alanlardan özel olarak alınır. Özel yöntemler ile çeşitli sulak alanlardan alınan dip sediment numuneleri, su kaynaklarındaki çevresel değişimlerin, su kalitesinin ve biyolojik çeşitliliğin belirlenmesinde önemlidir.
AEM Laboratuvarı; kaliteli hizmet anlayışı, teknik imkânları ve profesyonel ekibi ile dip sediment numunesi alma ve sediment analizi konusunda hizmet verir.