Çevre kirliliğine neden olan atıksularda yer alan kimyasal maddelerden biri de günlük yaşamda sıklıkla kullandığımız deterjanlardır.
Deterjanlarda aktif madde ve çeşitli katkı maddeleri mevcuttur. Katkı maddeleri arasında ise sodyum sülfat, sodyum tripolifosfat, sodyum pirofosfat, sodyum silikat gibi maddeler yer alabilir. Genellikle yüzey aktif maddelerin çoğunluğu, anyonik yüzey madde olarak yer alır. Bu nedenle atıksularda genellikle anyonik yüzey aktif maddelerin tayini yapılması istenir.
Metilen Mavisi Aktif Madde Analizi Nedir?
MBAS’ın açılımı Methylene Blue Active Substance şeklinde olup su numunesinde anyonik yüzey aktif maddelerin varlığını tespit etmek için metilen mavisi reaktifini kullanan bir kolorimetrik analiz yöntemidir.
MBAS parametresi Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Yüzeysel Sular ve Yeraltı Sularının İzlenmesine Dair Yönetmelik’te geçmektedir.
MBAS Tayini Nasıl Yapılır?
MBAS testi, anyonik yüzey aktif maddeler ve metilen mavisi olarak tanımlanan katyonik bir boyadan oluşan iyon çiftlerinin ortaya çıkışına ve bu maddelerin su fazından organik faza taşınmasına dayanır.
MBAS tayini için su numunesi ve metilen mavisi bir araya getirilir. Metilen mavisi, katyonik bir boyadır. Anyonik bir yüzey aktif madde bulunuyorsa katyonik metilen mavisi ve anyonik yüzey aktif madde, organik faza ekstrakte edilen bir iyon çifti meydana getirir. Kloroformun renk doygunluğu, anyonik yüzey aktif maddelerin konsantrasyonu ile artar. Spektrofotometrik olarak renk yoğunluğuna bağlı MBAS miktarı tayin edilir. Bu analizdeki önemli adımlardan biri numunenin içeriğindeki MBAS miktarına bağlı olarak uygun numune hacmini seçmek bir diğeri ise 3 farklı kalibrasyon eğrisinden uygun olanı ile okutma yapmaktır.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları, kaliteli hizmet anlayışı ile MBAS tayini konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet vermektedir.