Deniz suyu analizi; atık suyun deniz dibine deşarjı ya da alıcı ortam olarak denizi kullanan işletmelerin uyguladığı analiz çeşididir. Arıtma tesisleri, tersaneler, limanlar ve bazı fabrikalar deniz suyu analizi gerçekleştirir.
Deniz suyu analizi, toplum sağlığının korunması ve yüzme suyunda yer alan kirleticilere karşı maruziyetin önüne geçilmesi için yapılır.
Deniz suyu analizi kapsamında Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği uygulanır. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne göre; deniz sularının kullanım amaçlarına bağlı olarak sınıflandırılmasını sağlayan su kalite kriterleri çerçevesinde su kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerin tespiti, su kaynaklarının uygun kullanımlarının belirlenmesi ve çalışmaların yapılması ve alınacak önlemlerin tespiti gerekir.
Deniz Suyu Numunesi Nasıl Alınır?
Deniz suyu numunesi, çevre izni aşamasında ve kontrol için uygulanması gereken bir işlemdir. Çevre izninin ardından izin belgesinde yer alan aralıklarla deniz suyu analizi yapılmalıdır.
Numune alma işlemleri Yönetmelik çerçevesinde belirtilen şartlarda yapılır. Deniz ortamından alınan numunede; numunenin alındığı tarih, meteorolojik koşullar (rüzgâr, hava sıcaklığı) su sıcaklığı tespit edilerek gerçekleştirilir. Numune alma noktasının konumu ve derinliği kayıt altına alınır. Numune alma, saklama ve analiz yöntemleriyle alakalı olarak 20748 sayılı Resmi Gazete’de yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği hükümleri uygulanır.
Yönetmelik kapsamında, deniz suyu numunesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili olan laboratuvarların raporları geçerli sayılır. MELBES ile çevre izni ve iç izleme deniz suyu analizi talebi alınır. Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesine İlişkin Risk Değerlendirmesi ve Acil Müdahale Planlarını Hazırlayacak Kurum ve Kuruluşların Asgari Özelliklerine Dair Tebliği kapsamında yapılan deniz suyu numunesi işlemleri MELBES dışında tutulmuştur. TÜRKAK kapsamında deniz suyu numunesi işlemleri için AEM Laboratuvarı ile iletişime geçebilirsiniz.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile numune alma ve teslim işlemlerini gerçekleştirmektedir. AEM Laboratuvarı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak hizmet sunmaktadır.