Eğlence yerleri müzikten bağımsız düşünülemez. Kimi zaman banttan, kimi zaman canlı olarak müzik çalar. Bu müzik ile konsere, düğüne, belki bir akşam yemeğine renk katılır.
İşletmelerin faaliyetini yürütmesi için kamu kurumları bazı bilgi ve belge ister, şartlara uyulduğu takdirde çeşitli ruhsatlar işletmelere verilir. Canlı müzik ruhsatı da bu izinlerden bir tanesidir ve müzik yayını ile alakalıdır.
Canlı müzik ruhsatı hakkında bilgi vermeden önce bilinmesi gereken bazı tanımlar vardır ve bunlar Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında şu şekilde geçmektedir:
Canlı Müzik: Gerçek enstrüman ve/veya seslerle veya banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak yapılan müzik türünü,
Eğlence Yeri: Bir konaklama tesisi bünyesinde veya müstakil olarak faaliyet gösteren, müşterinin eğlence ihtiyacını karşılamaya yönelik canlı müzik hizmeti veren işyerini,
Canlı Müzik İzin Belgesi Alması Gereken İşyerleri
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik 38. madde göz önüne alındığında ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2011/11 sayılı Genelge incelendiğinde canlı müzik izin belgesi zorunluluğu yer almaktadır. Bir diğer ismi ile canlı müzik ruhsatı… Eğlence yeri olarak hizmet vermekte olan ve canlı müzik yayını yapan; düğün salonu, lokanta, otel, kafe ve benzeri işyerlerinin belediyeye müracaat ederek Canlı Müzik İzin Belgesi almaları gerekmektedir.
Canlı Müzik İzni İçin Gerekli Evraklar
Canlı müzik izninin alınması için gerekli evraklar, belediye bazında ufak değişiklikler gösterse de genel olarak şu şekildedir:
- Belediye dikkatine canlı müzik izni başvuru dilekçesi,
- İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı örneği,
- Varsa turizm işletme belgesi örneği,
- Vergi levhası örneği,
- İmza sirküsü veya vekaletname,
- Çevresel gürültü seviyesi değerlendirme raporu,
Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporu Nasıl Alınır?
Çevresel gürültü seviyesi değerlendirme raporu çevre laboratuvarı tarafından hazırlanan bir rapor türüdür. Bu raporda, sahada alınan ölçümlerin hesaplanması ile Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında sınır değerlere göre değerlendirme yer alır.
Çevresel gürültü raporu almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gürültü ölçümü konusunda yetkili laboratuvarlar ile irtibata geçilir. Çalışma saatlerine göre ölçüm süresi farklılık gösterir. Gürültü ölçümleri üç zaman dilimi içerisinde ölçülebilir. Bu zaman dilimleri: gündüz (07:00 – 19:00), akşam (19:00 – 23:00) ve gecedir (23:00-07:00). Gürültü ölçümü için genellikle en yoğun kullanımın olduğu cuma ve cumartesi günleri, işletme doluluğunun fazla olduğu zamanlar tercih edilir. Ölçümler için en erken 5 gün sonrası için Bakanlık sistemine bildirim yapılabilir.
Sahada işletmenin müzikli ve arka plan (müzik kapalı) ölçümleri alınır. Çalışma saati doğrultusunda gündüz, akşam ve gece ölçümleri alınır. Ölçüm sırasında istenen bilgiler ve evraklar vardır. Detay için aşağıdaki bağlantıya bakabilirsiniz.
🔗 Çevresel Gürültü Değerlendirme Raporu İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler
Çevresel gürültü ölçümü MELBES kapsamı dışında tutulmaktadır. Alanında uzman kadrosu ile hizmet veren AEM Laboratuvarı, çevresel gürültü ölçümü hizmetini yetkili olarak vermektedir. AEM Laboratuvarı; uzman personeli ve kaliteli hizmet anlayışı ile gürültü ölçümü konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili, Türkak’tan akredite bir kuruluştur.