1.Laboratuvar Koşullarında Analiz
Örnekleme noktalarından elde edilen filtrelenmiş su örnekleri içerisinde bulunan mikroorganizmaları belirlemek amacıyla birden fazla yolla analiz edilebilir. Bunlardan en yaygın ve klasik olanı ise alınan örneklerin laboratuvar koşullarında mikroskop yardımıyla saymaktır. 50 mikrometreye eşit veya daha büyük (50 µm ≤) planktonlar için genel olarak binoküler mikroskop kullanılır. Bu işlem için Bogorov Chamber denilen sayım yatakları tercih edilmektedir. Bu sayım yatakları sayesinde büyük organizmaların hareketliliğinden yararlanılarak sayma işlemi gerçekleştirilir.
10 mikrometreye eşit veya büyük ve 50 mikrometreden küçük (10 µm ≤ – <50 µm) organizmalar için genelde hareketlilik yöntemi kullanılmaz. Bu boyut aralığından bulunan canlılar daha çok fitoplankton olarak adlandırılan bitki grubu planktonlardır. Bu organizmalar çoğunlukla hareketsiz olduğu için canlı hücreleri tanımlamada florosan boyası kullanılmaktadır. Bu boya hücre zarını boyayarak canlı organizmaların görünürlüğünü sağlamaktadır.
Bu yöntem için genel olarak FDA (Floresan diasetat) kullanılır. Canlı organizmalar FDA ile boyandıktan sonra bir epifloresan mikroskobu ile sayımları gerçekleştirilir.
Bogorov Chamber (Golasch, 2006)
Kullanılan bu yöntemler için çok fazla zamana gerek duyulmaktadır. Örnekler alındıktan sonra en geç 6 saat içinde sayımları yapılmalı ve sonuçları verilmelidir. Bu yöntem sayesinde fazla zaman harcanmasının yanı sıra eğitimli bir personelin bulunması gerekmektedir.
Epifloresan Mikroskobu (Microscope (Filters for Fluorescence Microscopy, 25 October 2022)
2.BallastWise ile Analiz
Yeni bir teknoloji olan bu cihaz içerisinde bulunan yüksek çözünürlüklü iki kamerası sayesinde sayım yapmaktadır. Cihaz içerisinde iki farklı organizma grubu için farklı odacıklar bulunmaktadır. 10 mikrometreye eşit veya büyük ve 50 mikrometreden küçük (10 µm ≤ – <50 µm) organizmalar için gönderilen mor ve beyaz ışıklar hücre zarında emilerek kamera sayesinde canlılıkları gösterilmektedir. Klasik yöntemde ihtiyaç duyulan yüksek bekleme sürelerinin aksine bu yöntemde her bir organizma grubu için ortalama 20-25 dakika bekleme süresi bulunmaktadır. Cihaz içerindeki yapay zekâ sayesinde iki farklı organizma grubunun aynı anda analizleri gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlem süreci %50 daha fazla arttırsa da yine de klasik yöntemin bir hayli altında kalmaktadır. Direkt olarak bilgisayara bağlanan cihaz içerisinde bulunan pompalar yardımıyla örnek şişelerinden numuneleri analiz odacıklarına çekmektedir. Otonom bir sistem olan BallastWise cihazı hem pratik hem de hızlı işlem yapması sayesinde sonuçların bir an önce iletilmesine olanak sağlamaktadır.
BallastWise
BWTS değerlendirmeleri yapılırken sistem içerisinde bulunan suda farklı boyutlardaki mikroorganizmalara bakılır. Bunlar genel olarak 10 µm’den büyük ve <50 µm’den küçük veya 50≤ µm eşit veya daha büyük fitoplanktonlardır.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik imkanları ve kaliteli hizmeti ile balast suyu analizi konusunda uluslararası geçerliliği olan TÜRKAK’tan akredite bir kuruluştur. Türkiye ve Dünya genelinde hizmet vermektedir. Laboratuvarımızda bulunan altyapı sayesinde daha hızlı ve kesin sonuçlar almaktayız. En yeni ve hızlı örnek alma ve analiz cihazlarımızla sizi uzun süren bekleme sürelerinden kurtarmaktayız.
Uluslararası tanınırlığa sahip BallastWise cihazımızla yaptığımız analizler hem daha hızlı hem daha teknolojik çözümler sunmaktadır. BallastWise gemide örnek alırken hızlı bir şekilde analiz yapmaya olanak sağlamaktadır. Diğer firmaların aksine 7-8 saat süren analiz sürelerini kısaltarak yarı yarıya hatta daha da az bekleme süresi sağlıyoruz.