Gürültü, ses ve titreşimlerin oluşturduğu, basınç değişimiyle iletilen bir enerji çeşididir. Gürültü, rahatsızlık veren ve konforu bozan bir durumdur. Gürültü, verdiği rahatsızlık sebebiyle kişilerin üzerinde psikolojik, fizyolojik ve performans açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından binalarda gürültü kontrolüne ilişkin hususların yer aldığı “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” Yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin temel amacı, her türlü bina, yapı, tesis ve işletmede insanların maruz kalacağı gürültülerin en aza indirilerek sağlıklı koşulların sağlanmasıdır. Bu Yönetmelik ile, beden ve ruh sağlığını etkileyecek koşulların en aza indirilerek, tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim bakımından uyulacak kurallar belirlenir ve ortamda gerekli konforun sağlanması amaçlanır.
Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik Kapsamında Bina Akustiği
Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında binalarda gürültü kontrolü amacıyla akustik tasarım, uygulama, denetim işleri zorunlu tutulmuştur. Yönetmelik’te cephe bölgelerinde ses yalıtımı değerleri, cepheyi etkileyen dış ortam gürültü seviyesini dikkate alarak belirtilmiştir. Bu nedenle ilk aşamada çevresel gürültü ölçümü saptanmalıdır.
Çevresel gürültü düzeylerinin belirlenmesi için çevresel gürültü ölçümü yapılmalıdır. Çevresel gürültü seviyesi, uluslararası standartlar ISO 1996-1 ve ISO 1996-1 dikkate alınarak tespit edilmektedir. Binaların akustik sınır değerlerine göre tasarlanması için akustik tasarım yapılmalıdır.
Akustik Proje Nedir? Akustik Proje Şartları
Akustik tasarım, gürültü ölçümü için önemli bir parametredir. Akustik proje, Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde oluşturulur. Bu kapsamda binalarda ses yalıtımı için ölçüm ve hesaplama yapılarak dış gürültüye karşı izolasyon sağlanır. Akustik proje, akustik uzman tarafından Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik çerçevesinde hazırlanmaktadır.
Akustik proje; analiz, hesaplama, modelleme, uygulama gibi detayları kapsar. Akustik proje istenen yerler şu şekilde belirtilebilir;
- Bodrum katı ya da çatı katı arası hariç yedi kattan çok binalar
- Toplam inşaat alanı 2000 metrekareyi aşan ikiden fazla kata sahip konut dışı binalar
- Konutlar, sağlık ve eğitim tesisleri, büro ve idare binaları, konaklama ve kültürel tesisler, yurtlar, ticari binalar, eğlence ve spor işletmeleri gibi birçok işlev barındıran alan ve özel akustik tasarım gerektiren binalar.
- A veya B akustik performans sınıfı gerektiren binalar
- Akustik gürültü ölçümleri ve akustik projeler
Akustik proje yapılması gerekli durumlarda bina ya da tadilat durumunda hazırlık yapılmalıdır. Bazı koşullarda akustik rapor da istenebilir. Bu binalarda yapı ruhsat belgesi çıkarmak için akustik proje gerekir. Belediyelerin imar müdürlükleri tarafından istenir.
Binalarda ses yalıtımına dair detay ve yapısal çözümleri içeren akustik proje ve ölçümler, Bakanlık tarafından hazırlanan uygun sertifika programlarındaki başvuru koşullarında belirtilen meslek grubundan olup, düzenlenecek eğitime katılarak bina akustiği uzmanı olarak yetkilendirilenler tarafından yapılabilir.