Balık çiftliği, canlıların pazara sunulması amacıyla yetiştirildiği, besiye alındığı veya tutulduğu her türlü tesis veya genel olarak sınırları belli üretim alanı veya yerin ismidir. Bu çiftlikler için yapılan çevresel analizler mevcuttur.
Balık çiftlikleri analizi ile denizlerde yer alan balık çiftliklerinin çevre açısından uymaları gereken kriterler belirlenir, çiftliklerin deniz çevresine etkilerinin izlenmesi sağlanır. Denizlerde, balık çiftliklerinden kaynaklanan ötrofikasyonunu önlemek amacıyla Denizlerde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği kapsamında analizler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından talep edilmektedir.
Balık Çiftlikleri Analizi Nedir?
Günümüzde her geçen gün kirlenen denizler, iklim değişikliği, balıkların neslinin azalması ve yanlış avlanma sebebiyle denizlerde yer alan balıkların sayısı hızla tükenmektedir. Bu nedenle çiftlik balıkçılığı gelişmeye başlamış ve balıkların önemli çoğunluğu çiftliklerde üretilmeye başlanmıştır. Bu durumun kontrol dışında yapılması bazı sorunları beraberinde getirmektedir.
Balık çiftliklerinin izlenmesi kapsamında, Yönetmelik’te bulunan usul ve esaslar kapsamında ölçüm ve analizleri gerçekleştirmek ve analiz sonuçları raporlanmaktadır. Balık çiftliklerinin deniz çevresine dair etkilerinin tespit edilmesi ve değişiminin izlenmesi amacıyla su kolonunda ve sedimentte Yönetmelik Ek-6’da yer alan parametreler kapsamında yıllık izleme çalışması yapmak ve ilgili İl Müdürlüğü’ne çalışmayı sunmak gerekir.
Balık çiftlikleri Yönetmelik Ek-6’da yer alan su kolonu izleme çalışmaları, her senenin mayıs ayında yapılır. Sediment izleme çalışmaları ise iki yılda bir mayıs ayında gerçekleştirilmektedir. Balık çiftlikleri faaliyete başlamadan önceki mayıs ayında, Yönetmelik’te yer alan tüm ölçüm ve çalışmaları gerçekleştirmek durumundadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerekli görmesi durumunda numune alma sayısı, yeri, analiz yapılacak değerlerde değişiklik söz konusu olabilir.
Balık çiftliği numuneleri yetkili çevre laboratuvarları tarafından çiftliğin dört kenarından 50 m, akıntı yönünde 100 m ve 200 m referans olarak akıntının tersi yönünde en az 500 m’de olmak üzere toplam 7 ayrı noktadan alınır. Su kolonu numuneleri yüzey ve dip olmak kaydıyla iki farklı derinlikten alınarak bu iki numune ayrı ayrı analiz edilir.
Balık çiftlikleri analizi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkilendirilen, çevre laboratuvarları tarafından hazırlanan raporlar geçerlilik göstermektedir. AEM Laboratuvarı; uzman personeli, teknik imkanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile balık çiftlikleri analizi konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkili, TÜRKAK’tan akredite bir kuruluş olarak Türkiye genelinde hizmet vermektedir.