Balast, gemilerin dengesini sağlamak amacıyla kullanılan yüktür. Bu yük, ilk başlarda kuru yük iken 1800’lerin sonuna doğru deniz suyu kullanılmaya başlanmıştır.
Balast Suyu Nedir?
Balast suyu, gemilerin taşıma kapasitesinin yaklaşık %30-35’ini oluşturan yüksüz durumda, seyir esnasında denge sağlamak için ayrı bir tankta bulundurulması gereken deniz suyudur. Balast suyu ile mevcut geminin dengesi sağlanır, manevra yeteneği artar ve gemi üzerindeki gerilimler azalır
Balast Suyu Neden Kontrol Edilmelidir?
Gemilerdeki balast suları istenmeyen mikroorganizma ve canlı türlerini farklı ekosistemlere taşımaktadır. Gemilerin balast suları ile organizmalarını yeni ekosistemlere taşıması, deniz ekosistemi üzerinde büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu durum, yerel ekosisteme ve canlılara zarar vermekte, organizmaların ekosisteme etkisinin sonuçları yıkıcı hale gelmektedir. Bu durum bölgenin doğal ortamında yaşayan canlı türlerinin yok olmasına sebep olmaktadır.
Balast suyu ile taşınan organizmaların önüne geçebilmek için 2004 yılında Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) platformu tarafından hazırlanan Uluslararası Gemilerin Balast Suları ve Sediment Kontrolü ve Yönetimi Sözleşmesi ülkemizin de içinde bulunduğu pek çok ülke tarafından imzalandı.
Balast suyu geminin durumuna göre denize geri boşaltılabilmektedir. Balast suyunun denize tekrar boşaltılması ekolojik dengeyi bozmakta ve orada bulunan canlı türlerine zarar vermektedir. Bu nedenle sözleşmeye göre, gemiler balast suyu değişimi yapmadan balast sularını arıtması ve balast suyu analizi ile kontrol etmesi gereklidir.
Balast Suyu Numune Alma
Balast suyunun temizliğinden emin olmak için numune almak gerekir. Balast suyu numunesinin detaylı analizi, ekosistem ve canlılara zarar gelmemesi adına önemlidir. Balast suyu numuneleri kimyasal, mikrobiyolojik ve biyolojik analize tabi tutulur. Bu çalışmalar sırasında yerli ve yabancı kurumların belirttiği standartlara göre test ve analiz çalışmaları yürütülmektedir.
Balast suyu analizi test parametreleri şu şekilde belirtilebilir; E. coli, entrekok, toplam heterotrofik bakteri olarak laboratuvar ortamında yapılabilir. Anlık, sahada yapılması gereken parametreler de mevcuttur.
AEM Laboratuvarı; uzman kadrosu, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile balast suyu analizi ve numune alma konusunda TÜRKAK’tan akredite bir kuruluştur. Türkiye genelinde hizmet vermektedir.