Atık yağ analizi, Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yapılan bir analiz türüdür. Sanayi kuruluşları tarafından atık yağın geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesi gerekmektedir. Atık yağların çevreye zarar vermesini önlemek çevre sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Tehlikeli atıklar içerisinde yer alan atık yağ, Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği Ek-1’de atık kodları bulunan madeni yağları tanımlar. Bitkisel kaynaklı atık yağlar bu yönetmelik kapsamında değildir. Bu tür atıklar için Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği mevcuttur.
Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği’nin amacı, atık yağların geçici depolanmasına, toplanmasına, taşınmasına ve geri kazandırılmasına ilişkin teknik ve idari esasların tespit edilmesidir. Bu sayede çevre ve insan sağlığının korunmakta ve doğal kaynakların verimli kullanımı sağlanmaktadır.
Atık yağ kapsamındaki yağlar ile bu atıkların yönetimi kapsamında; geçici depolanma, toplanma, taşınma, rafinasyona tabi tutulması ve enerji geri kazanımının sağlanması söz konusudur. Bu kapsamda atık yağların bertarafı, alınacak önlemler ve yapılması gereken bildirimlere ilişkin usul ve esaslar yer almaktadır.
Atık yağ üreten tüm sanayi kuruluşları atık yağlarını çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması, toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesinden sorumludur.
Atık Yağların Rafinasyon Tesisine Kabulü
Atık yağların rafinasyon tesisine kabulünün öncesinde analizi rafinasyon tesisi tarafından gerçekleştirilmektedir. Yapılan analiz neticesinde PCB değeri 20 ppm’e kadar olan ve yüzde 1 klor değerini aşmayan atık yağlar rafinasyon tesisleri tarafından işlenmektedir. PCB değeri, 20-50 ppm arasında bulunan ve yüzde 1 klor değerini aşmayan atık yağlar beraber yakma tesisine ulaştırılır. PCB değeri 50 ppm üzerinde bulunan ya da yüzde 1 klor değerini aşan atık yağlar yakma tesisine ulaştırılır. Rafinasyonun mümkün olmadığı belirlenen atık yağlar ise birlikte yakma ya da yakma tesislerinde işleme tabi tutulur.
Rafinasyon tesisinde atık yağlardan TS 900-1 EN ISO 3170 standardına uygun biçimde numune alınarak ulusal ya da uluslararası kabul gören standart tekniklerle analiz yapılmaktadır.
Denetim sırasında ya da ihtilaf durumunda analiz işlemleri TS EN ISO/IEC 17025 akreditasyonu bulunan ve 25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmi Gazete’de bulunan Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği kapsamında Bakanlık tarafından yetkilendirilen laboratuvarlarda uygulanmaktadır.
Çevre mevzuatı çerçevesinde atık yağ konusunda yetkili olan rafinasyon tesislerinin raporları geçerlidir. AEM Laboratuvarı; uzman ekibi, teknik olanakları ve kaliteli hizmet anlayışı ile atık yağ analizi konusunda hizmet sunmaktadır.